Sadun Boro, ilk dünya seyahatine 1965’te Alman asıllı eşi Oda Boro ile beraber çıkmıştı. Onlara Kanarya Adaları’nda tekneye gelen ünlü kedileri Miço eşlik etti. Üç yıl süren seyahatin anıları Hürriyet gazetesinde yayımlanmış ve bu anılar daha sonra Pupa Yelken adlı kitapta toplanmıştı.
Sadun Boro 1952’de Ling adlı 11 metrelik bir yelkenliyle İngiltere’den Karayip Adaları’na kadar uzanan ilk açık deniz, Atlantik aşırı yolculuğunu bir İngiliz ile birlikte gerçekleştirmişti. O zaman ‘Cumhuriyet’ gazetesinde tefrika olan bu gezinin anıları 2004’te Bir Hayalin Peşinde kitabıyla okuyucusu ile yeniden buluştu.
Sadun Boro’ yu ilk kez lisede okuduğum yıllarda, 1970’lerin sonuna doğru Beyazıt Sahaflar Çarşısı’nda rastladığım 1969 tarihli Pupa Yelken kitabının ilk baskısıyla tanıdım. Şimdi yaprakları sararmış bile olsa kitap hala başucumda duruyor.
Sadun Boro 5 Haziran 2015’ de kanser tedavisi gördüğü Marmaris’ te hayata veda etti.
Boro 1928 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluk ve gençlik yılları Caddebostan ve Marmara kıyılarında geçti. Denizcilik hayatı o yıllarda sahibi olduğu sandalla başladı; lise yıllarında ilk yelkenli teknesine sahip oldu.
Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra 1948’de İngiltere’ye gitti. Manchester Üniversitesi’nin Tekstil Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi.
Dünya turuna çıktığı yelkenlisi 10,5 metre boyunda ve keç armalı Kısmet, 1963’te Salacak’ta Athar Beşpınar’ ın atölyesinde kızağa kondu.
Boro ailesi 1965-1968’ de gerçekleşen ilk dünya turundan sonra 1977-1979 yılları arasında, o zaman sekiz yaşında olan kızları Deniz’le beraber Karayip Adaları’nı, Amerika’nın doğu sahillerini gezdi.
1980’li yıllarda Bodrum’a yerleşen Sadun Boro özellikle Gökova, Göcek gibi güney Ege koylarının korunması için çaba harcadı, gazete ve dergilere deniz ve doğa sevgisini aşılayan yazılarını uzun süre yazmayı sürdürdü.
Teknesi Kısmet, İstanbul/Hasköy’deki eski Haliç Tersanesi’nin olduğu yerde, Rahmi Koç Müzesi’nde görülebilir.
Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk denizci olan Boro kendisinden sonra gelen Türkiyeli amatör denizcilere öncülük eti, ilham verdi.
Sadun Boro, geçen yıl 5 Haziran’ da Marmaris’te tedavi gördüğü hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Bu yıl 5 Haziran’ da Bodrum’ da çeşitli etkinliklerle anılacak olan Sadun Boro’ nun adı yapımına Eylül ayında başlanacak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Yerleşkesi’ ne verildi.
Yerleşkenin yapılacağı Bodrum’un İçmeler Mahallesi’nde denize sıfır altı dönüm arazi üzerine, Sadun Boro’ nun adının yer aldığı tabelanın dikilmesi için 2 Haziran’ da bir tören düzenlendi.
Bir rivayete göre denizcilerin ruhları yıldızlarda yaşamaya devam eder, sonsuza kadar gökyüzünde çakarak denizcilere yol gösterirlermiş. Sadun Boro’ nun ruhu da sonsuza kadar yıldızlarda yaşamaya, açık denizlerde denizcilere kerteriz vermeye, yol göstermeye devam edecek.
Sadun Boro sayfasının linki: http://www.sadunboro.
Haber: Ercüment Gürçay
(Yeşil Gazete)