Bilim-TeknolojiDünyaManşetVideo

Rho Ophiuchi bulut kompleksinde bir tur

0

NASA‘nın James Webb Uzay Teleskobu, uzaya gönderilmesinin birinci yılında güneş sistemindeki kozmik arka bahçemizden zamanın şafağına yakın uzak galaksilere kadar evreni daha önce hiç olmadığı gibi ortaya çıkarma vaadini yerine getirdi.

Başarılı bir ilk yılın kutlaması olarak NASA, J. Webb’in Rho Ophiuchi bulut kompleksinde küçük bir yıldız oluşturan bölge görüntüsünü yayınladı:

Küçük bir yıldız oluşum bölgesi olan Rho Ophiuchi bulut kompleksi, 390 ışıkyılı uzaklıktaki Dünya‘ya en yakın yıldız oluşum bölgesinde yer alıyor.

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan, zamanda donmuş patlamaları andıran kaotik bir sahne olan bu yeni görüntü, çoğu Güneş’inkine benzer kütleye sahip yaklaşık 50 genç yıldızdan oluşan bir alanı gösteriyor. Webb’in hassas araçları, görünür ışıkta siyah görünen bölgeyi kızılötesinde gözler önüne seriyor.

Webb’in yıldız doğumunu gösteren çekimindeki detaylar benzersiz. Görüntüler, tek bir yıldız tarafından oluşturulmuş dev bir oyuğu gösteriyor.

NASA Yöneticisi Bill Nelson görüntülerle ilgili şunları dile getiriyor:

“Her yeni görüntü, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarını  bir zamanlar asla hayal bile edemeyecekleri soruları sormaya ve yanıtlamaya teşvik eden yeni bir keşiftir. Binlerce mühendis, bilim insanı ve lider tutkularını bu göreve adadı ve onların çabaları, evrenin kökenleri ve bizim evrendeki yerimiz hakkındaki anlayışımızı geliştirmeye devam edecek.”

Bunlar, bir yıldızın kozmik tozdan oluşan doğum zarfını ilk kez patlatıp, kollarını dünyaya ilk kez uzatan yeni doğmuş bir bebek gibi bir çift zıt akışı uzaya fırlatmasıyla meydana geliyor.

James Webb sunar: Jüpiter ve uyduları
James Webb Teleskobu’ndan yeni Jüpiter görüntüsü
6 bin 500 yıl öncesinden ‘Yaratılış Sütunları’

Buna karşılık, S1 yıldızı görüntünün alt yarısında parlayan bir toz mağarası oyuyor ki, S1 görüntüde Güneş‘ten önemli ölçüde daha büyük olan tek yıldız.

Görüntüdeki bazı yıldızlar ise protogezegen disklerini, yani yapım aşamasında olan gelecekteki potansiyel gezegen sistemlerine işaret ediyor.

Güneşimiz uzun zaman önce buna benzer bir aşama yaşamıştı. Şimdi insanlık başka bir yıldızın hikayesinin başlangıcını görecek teknolojiye sahip. Bu eşsiz görüntüleri de bu sayede tüm insanlık izleyebiliyor.

NASA’dan tarihi kareler: Evrenin en derin kızılötesi görüntüleri
James Webb’den Tarantula Nebulası fotoğrafı

You may also like

Comments

Comments are closed.