Bilim-TeknolojiManşet

James Webb görüntüledi: 6 bin 500 yıl öncesinden ‘Yaratılış Sütunları’

0

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı‘nın (NASA) 25 Aralık 2021’de fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu, “Pillars of Creation” (Yaratılış Sütunları) olarak bilinen toz bulutunu görüntüledi.

Dünya’dan yaklaşık 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki Yılan Takımyıldızı‘ndaki Kartal Bulutsusu‘nda yer alan yoğun hidrojen ve toz bulutu, uzaya gönderilen her büyük teleskop bu sütunları en az birer kere fotoğraflanıştı.  Bugüne kadar en ünlüsü de Hubble’ın 1995 ve 2014 yıllarında çektiği fotoğraflardı. James Webb ise insanlığa yeni ve büyüleyici bir perspektif sunuyor.

Yaratılış Sütunları, dünyadan 6 bin 500 ışık yılı uzaklıkta. Yani eğer insanlık fiziksel olarak 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki bulutsuya gidebilseydi orada Yaratılış Sütunları’nın yerinde olmadığını görecekti.

Sütunların yer aldığı Kartal Nebulası ise yıldızların oluşmaya devam ettiği aktif bir bölge. Webb, kızılötesi sensörleri sayesinde sütunlardaki toz bulutlarının bulanıklaştıran etkisini bertaraf ederek bölgede oluşan yeni yıldızları daha iyi inceleyebiliyor.

Avrupa Uzay Ajansı Kıdemli Bilim Danışmanı Prof. Mark McCaughrean “Kartal Nebulası’nı 1990 ortasından beri inceliyorum, Hubble’ın gösterdiği o ışık yılları uzunluğundaki sütunların içindeki genç yıldızları görmeye çalışıyorum. James Webb’ten gelecek fotoğrafların büyüleyici olacağını biliyordum. Öyle de oldu” dedi. 

FFF Hubble’ın fotoğrafı (solda) ve James Webb’in fotoğrafı (sağda).

Yeni teleskobun kızılötesi detektörleri toz bulutlarının iç yüzünü görmemizi sağlıyor. Sütunlar, etraftaki dev yıldızların yoğun morötesi ışıklarıyla şekil alıyor ve aydınlanıyor. Fakat bu radyasyon aynı zamanda sütunları dağıtıcı bir etkiye de sahip.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.