Bilim-TeknolojiDoğaManşet

James Webb Teleskobu’ndan yeni Jüpiter görüntüsü: Bu kadar iyi olacağını biz de beklemiyorduk

0

NASA‘nın James Webb Teleskobu, Jüpiter‘in bu zamana kadarki en ayrıntılı fotoğrafını çekti. Fotoğrafta Jüpiter’in halkaları, minik uyduları ve hatta galaksileriyle birlikte ayrıntıları tek bir görüntüde görünebiliyor.

Dev fırtınalar, güçlü rüzgarlar, auroralar ve aşırı sıcaklık ve basınç koşulları olan Jüpiter, Güneş sistemimizin en büyük gezegeni.

Paris Gözlemevi‘nde profesör Thierry Fouchet ile Jüpiter’in gözlemlerini yöneten California Üniversitesi‘nden emekli profesör gezegen astronomu Imke de Pater, “Dürüst olmak gerekirse, gerçekten bu kadar iyi olmasını beklemiyorduk” dedi.

Fotoğraf, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve CSA (Kanada Uzay Ajansı) ortaklığıyla yürütülen Early Release Science programı için uluslararası bir işbirliğinin parçası olarak ortaya çıktı.

Webb’den alınan birkaç görüntünün birleşiminden oluşan görüntüde Jüpiter’in hem kuzey hem de güney kutuplarının üzerindeki yüksek irtifalara uzanan auroraları rahatlıkla görülüyor. Bu auroralar, dünyada kutup ışıkları örneğinde olduğu gibi, gezegenin manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalar.

Sonuç fotoğraf için gezegenin ayrıntılarını gösteren üç özel kızılötesi filtreye sahip olan gözlemevinin Yakın Kızılötesi Kamerasından (NIRCam) alınan iki fotoğraf da birleştirildi. Kızılötesi ışık insan gözüyle görülmediği için ışık, görünür spektrumda haritalandı.

Bu üç özel kızılötesi filtrede auroralar, alt bulutlardan ve üst puslardan yansıyan ışığı da vurgulayarak kırmızı renklerde, farklı filtrelerde gözüken kuzey ve güney kutuplarında dönen puslar ise sarı ve yeşil renklerde parlıyor.

Jüpiter’in Dünya’yı yutabilecek büyüklükteki meşhur fırtınası Büyük Kırmızı Nokta ise bu görüntülerde diğer bulutlar gibi beyaz görünüyor çünkü çok fazla güneş ışığı yansıtıyor.

Webb’in güneş sistemi gözlemlerinden sorumlu bilim insanı Heidi Hammel, “Buradaki parlaklık yüksek irtifaya işaret ediyor, bu nedenle Büyük Kırmızı Nokta’nın ekvator bölgesinde olduğu gibi yüksek irtifalarda bulanıklığı gözüküyor.Çok sayıda parlak beyaz ‘nokta’ ve ‘çizgi’ muhtemelen yoğun konvektif fırtınaların çok yüksek irtifadaki bulut tepeleri” dedi.

Webb, geniş alan görüntüsünde, gezegenden milyon kat daha sönük olan soluk halkaları ve Amalthea ve Adrastea adlı iki minik uydusu da görünüyor.

Webb’in Jüpiter gözlemleri, bilim insanlarına Jüpiter’in iç yaşamına dair daha fazla ipucu verecek. Araştırmacılar, güneş sistemimizin en büyük gezegeni hakkında yeni bilimsel sonuçlar elde etmek için Webb verilerini analiz etmeye başladı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.