Bilim-TeknolojiManşet

James Webb’den Tarantula Nebulası fotoğrafı: Yıldızların yaratılış hikayesini yeniden yazıyoruz

0

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) gelişmiş teknolojili James Webb Teleskobu, Tarantula Nebulası‘nın (bulutsu) en net fotoğraflarından birini çekti.

Webb’in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ile kaydettiği ve 340 ışıkyılı boyunca uzanan bir alanı kapsayan bu görüntü, Tarantula Nebulası’ndaki yıldız oluşum bölgesini, daha önce kozmik tozla kaplandığı için hiç görülmemiş on binlerce genç yıldızı yeni bir ışık altında gösteriyor.

Webb’in bu görüntüsü, genç yıldızlara ek olarak, uzak arka plandaki gökadaları ve ayrıca bulutsunun gaz ve tozunun ayrıntılı yapısını ve bileşimini de ortaya koyuyor.

NASA, bu görüntülerin önemine dair şöyle diyor:

“İnsanlığın binlerce yıllık yıldız gözlemine rağmen, yıldız oluşum süreci hala birçok gizemi barındırıyor. Bu da, daha önce yıldız doğum alanlarının kalın bulutlarının arkasında neler olup bittiğine dair net görüntüler elde edemememizden kaynaklanıyor. Webb, daha önce hiç görülmemiş bir evreni ortaya çıkarmaya başladı ve yıldızların yaratılış hikayesini yeniden yazmaya daha yeni başlıyor.”

Büyük Macellan Bulutu gökadasında yalnızca 161 bin ışıkyılı uzaklıkta bulunan Tarantula Nebulası, Samanyolu Galaksimize en yakın gökadalar olan Yerel Grup’taki en büyük ve en parlak yıldız oluşum bölgesi ve bilinen en sıcak, en büyük kütleli yıldızlara ev sahipliği yapıyor.

‣ NASA’dan tarihi kareler: Evrenin en derin kızılötesi görüntüleri
‣ James Webb Teleskobu’ndan yeni Jüpiter görüntüsü: Bu kadar iyi olacağını biz de beklemiyorduk
‣ Beş bin ötegezegenden Dünya’ya benzeyenlerin sayısı ‘0’: Başka gezegenlerde yaşam arayışı nasıl gidiyor?

Önceki teleskop görüntülerinde bu tozlu iplikçiklerinin ortaya çıkması nedeniyle Tarantula adı verilen bu bulutsu, yıldız oluşumunu inceleyen gökbilimcilerin uzun zamandır ilgisini çekiyor.

Tarantula Bulutsusu’nun gökbilimciler için ilginç olmasının sebeplerinden biri bu bulutsunun, kozmosun yalnızca birkaç milyar yaşında olduğu ve yıldız oluşumunun zirvede olduğu evrenin “kozmik öğle vakti”nde gözlemlenen devasa yıldız oluşum bölgelerine benzer bir kimyasal bileşime sahip olması.

Samanyolu gökadamızdaki yıldız oluşum bölgeleri, Tarantula Bulutsusu ile aynı hızla yıldız üretmiyor ve farklı bir kimyasal bileşime sahip.

Bu, Tarantula’yı, ‘kozmik öğle vaktinde’ evrende neler olduğuna dair en yakın (yani, ayrıntılı olarak görülmesi en kolay) örnek yapıyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.