James Webb’den Tarantula Nebulası fotoğrafı: Yıldızların yaratılış hikayesini yeniden yazıyoruz

NASA'nın James Webb Teleskobu şimdi de bilinen en parlak ve büyük yıldız oluşum bölgesi olan Tarantula Nebulası'nı fotoğrafladı. Yeni görüntü, daha önce hiç görülmemiş onbinlerce genç yıldızı ve uzak gökadaları gösteriyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) gelişmiş teknolojili James Webb Teleskobu, Tarantula Nebulası‘nın (bulutsu) en net fotoğraflarından birini çekti.

Webb’in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ile kaydettiği ve 340 ışıkyılı boyunca uzanan bir alanı kapsayan bu görüntü, Tarantula Nebulası’ndaki yıldız oluşum bölgesini, daha önce kozmik tozla kaplandığı için hiç görülmemiş on binlerce genç yıldızı yeni bir ışık altında gösteriyor.

Webb’in bu görüntüsü, genç yıldızlara ek olarak, uzak arka plandaki gökadaları ve ayrıca bulutsunun gaz ve tozunun ayrıntılı yapısını ve bileşimini de ortaya koyuyor.

NASA, bu görüntülerin önemine dair şöyle diyor:

“İnsanlığın binlerce yıllık yıldız gözlemine rağmen, yıldız oluşum süreci hala birçok gizemi barındırıyor. Bu da, daha önce yıldız doğum alanlarının kalın bulutlarının arkasında neler olup bittiğine dair net görüntüler elde edemememizden kaynaklanıyor. Webb, daha önce hiç görülmemiş bir evreni ortaya çıkarmaya başladı ve yıldızların yaratılış hikayesini yeniden yazmaya daha yeni başlıyor.”

Büyük Macellan Bulutu gökadasında yalnızca 161 bin ışıkyılı uzaklıkta bulunan Tarantula Nebulası, Samanyolu Galaksimize en yakın gökadalar olan Yerel Grup’taki en büyük ve en parlak yıldız oluşum bölgesi ve bilinen en sıcak, en büyük kütleli yıldızlara ev sahipliği yapıyor.

‣ NASA’dan tarihi kareler: Evrenin en derin kızılötesi görüntüleri
‣ James Webb Teleskobu’ndan yeni Jüpiter görüntüsü: Bu kadar iyi olacağını biz de beklemiyorduk
‣ Beş bin ötegezegenden Dünya’ya benzeyenlerin sayısı ‘0’: Başka gezegenlerde yaşam arayışı nasıl gidiyor?

Önceki teleskop görüntülerinde bu tozlu iplikçiklerinin ortaya çıkması nedeniyle Tarantula adı verilen bu bulutsu, yıldız oluşumunu inceleyen gökbilimcilerin uzun zamandır ilgisini çekiyor.

Tarantula Bulutsusu’nun gökbilimciler için ilginç olmasının sebeplerinden biri bu bulutsunun, kozmosun yalnızca birkaç milyar yaşında olduğu ve yıldız oluşumunun zirvede olduğu evrenin “kozmik öğle vakti”nde gözlemlenen devasa yıldız oluşum bölgelerine benzer bir kimyasal bileşime sahip olması.

Samanyolu gökadamızdaki yıldız oluşum bölgeleri, Tarantula Bulutsusu ile aynı hızla yıldız üretmiyor ve farklı bir kimyasal bileşime sahip.

Bu, Tarantula’yı, ‘kozmik öğle vaktinde’ evrende neler olduğuna dair en yakın (yani, ayrıntılı olarak görülmesi en kolay) örnek yapıyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR