Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Ordu’daki Melet Balıkçı Barınağı’na yürütmeyi durdurma kararı: Telafisi zor zararlar verebilir

0

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen Melet Irmağı Balıkçı Barınağı için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için Ordu İdare Mahkemesi ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Daha önce Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla yapılmak istenen Melet Balıkçı Barınağı için Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından açılan kararın iptali davası, Danıştay tarafından itiraz yolu kapalı olarak ORÇEV’in lehine sonuçlandırılmıştı.

Barınak çalışmalarını sürdürürken Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin ikinci kez ÇED süreci başlatması üzerine dernek, Ordu İdare Mahkemesi’ne yeniden dava açtı.

Ordu İdare Mahkemesi, çalışmanın “telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği” gerekçesiyle durdurulması için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

‣ Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Melet Irmağı’ndaki projesine durdurma kararı
‣ Ordu Büyükşehir Belediyesi projesine bir yürütmeyi durdurma kararı daha
‣ ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi anayasa suçu işliyor

‘Ordu’yu koruyoruz’

ORÇEV Yönetim Kurulu’nun mahkeme kararına ilişkin yaptığı açıklamada, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği zararların önlenmeye çalışıldığı vurgulandı.

ORÇEV yöneticileri “Ordu Çevre Derneği olarak ilimizin doğal yapısını korumak, resmi kurumların ya da özel kuruluşların yaptıkları çalışmalarla yaşanabilir şehir olmayı engelleyen girişimleri önlemek, ekolojik yapıyı korumak için çabamız sürüyor” dedi: 

“Bu kapsamda Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle deniz dolgusu kapsamındaki tüm çalışmalarının ekolojik dengeyi yok etmesi nedeniyle yargı süreçleri Ordu halkının lehine sonuçlandı.”

‣ Ordu’da belediyenin balıkçı barınağı projesine mahkemeden iptal kararı
‣ Ordu’da mahkeme kararına rağmen sürdürülen belediye inşaatına mahkeme kararları asıldı

‘OBB zarar veriyor, mahkeme durduruyor’

ORÇEV mahkeme kararı için de, “Şimdi de Melet Balıkçı Barınağı projesi için ikinci kez açılan davamız sonuçlanıyor. Ara karar lehimize sonuçlandı ve Ordu İdare Mahkemesi telafisi zor zararlar vereceği gerekçesiyle çalışmanın durdurulması yönünde karar verdi. Yani Yürütmeyi Durdurma kararı verdi. Yakın zamanda mahkemenin lehimize sonuçlanacağını umuyoruz” değerlendirmesini yaptı. 

‣ Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne bir suç duyurusu daha
‣ Ordu’daki deniz dolgusu projesine mahkemeden ret

Kararın gerekçesi olarak “…Öte yandan, hukuka açıkça aykırı olduğu tespit edilen dava konusu işlemin yürütülmeye devam edilmesi halinde proje faaliyetlerinin (inşa vb.) devam ettirileceği ve bunun da çevresel ve ekonomik zararlara neden olacağından, uygulaması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği de açıktır. Açıklanan nedenlerle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğinden 2577 sayılı Kanun’un 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına … itiraz yolu kapalı olmak üzere… oybirliğiyle kesin olarak karar verildi” vurgusu yapıldığına dikkat çeken ORÇEV,  “Bu karar nedeniyle barınaktaki çalışmalar derhal durdurulmalıdır” dedi. 

You may also like

Comments

Comments are closed.