Ordu Çevre Derneği’nin (ORÇEV) Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin (OBB) rıhtım ile Melet Irmağı arasındaki kıyı düzenleme ve deniz dolgu projesinin iptali için açtığı davada, Ordu 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) iptal kararından sonra bu kez de Ordu 2. İdare Mahkemesi 2022/298 nolu kararıyla Melet Irmağı’nın doğu tarafına yapılmak istenen balıkçı barınağı hakkında da yeni bir ÇED süreci başlatılması gerektiği gerekçesiyle projenin iptali kararını verdi.
Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, “Dernek olarak kıyılarımızın ve denizimizin ekolojik yapısının korunması için çaba harcadık. Ordu Büyükşehir Belediyesi ekolojik ve hukuksal durumları göz ardı ederek planlamalar yapıyor. Bütüncül projeleri parçalayarak ÇED sürecini işletmiyorlar. Mahkeme kararında bu da vurgulanmakta” denildi.
‘İki karar da belediyenin ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla hareket ettiğini kanıtladı’
Açıklamada rıhtımla Melet Irmağı arasında yapılan kıyı düzenleme ve deniz dolguları için dört proje olduğu belirtilerek “Bunlara ayrı ayrı dava açtık ve kazandık. En son, rıhtımla Melet Irmağı arasına ait bütün projenin de hukuka ve ekolojik konuma uygun olmamasından dolayı Ordu 1. İdare Mahkemesi lehimize karar vermişti. Şimdi de Melet Irmağı’nın doğu tarafına yapılan balıkçı barınağı için açtığımız davayı kazandık. Burası için de ÇED süreci işletilmediği için mahkeme lehimize karar verdi. İki karar da Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla hareket ettiğini kanıtladı” denildi.
‘Yeni bir proje ortaya çıkacağı için ÇED süreci gerekir’
ORÇEV açıklamasında mahkeme kararının rıhtımla Melet Irmağı arasındaki projeyle bütünlüklü olduğu, Ordu 1. İdare Mahkemesi’nin kararıyla bağlantı kurduğu belirtilerek karar hakkında bilgi verildi:
“Her ne kadar, duruşma sırasında davalı ve müdahil vekillerince, dava konusu balıkçı barınağının 20.02.2019 tarih ve 5349 sayılı ÇED Olumlu Kararı verilen Kıyı Düzenleme ve Rekreaktif Amaçlı Dolgu Projesi kapsamında Melet Irmağı’nın doğu kesiminde yapılması planlanan ‘mahmuz’ olmadan da inşa edilebileceği’ ileri sürülmüşse de, anılan ‘mahmuz’un dava konusu proje ile kesişen kısımlarına ilişkin hesaplamaların tümüyle değişeceği ve ilave dolgu alanı gerektiren yeni bir proje ortaya çıkacağı, bu haliyle de ortaya çıkacak yeni projeye ilişkin olarak ayrıca ÇED sürecinin işletilmesi gerekeceği açıktır.”
‘Balıkçı barınağına karşı değiliz’
Açıklamada derneklerinin balıkçı barınağına karşıymış gibi yansıtılmak istendiği vurgulanarak, “Ordu Çevre Derneği olarak balıkçı barınaklarına karşı olamayız. Balıkçılara barınak gerekli. Ancak Melet Irmağı’nın doğusuna yapılan barınağın yeri uygun değil. Irmağa, denize ve balıklara zarar verir. Melet Irmağı’nın doğusunda 500 metre kadar ilerde eskiden balıkçı barınağı yapılmış, yarım bırakılmış. Bu barınak yenilenebilir. Bu barınak neden tamamlanmamış? Burası değerlendirilebilir” denildi.
Ne olmuştu?
ORÇEV, OBB 1. Ordu İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen kıyı dolgu ve düzenleme projesi çalışmasını durdurmaması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, “Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Melet Irmağı ağzına yapmak istediği balıkçı barınağının yerinin uygun olmadığı ve ekolojik sorunlara neden olacağı gerekçesiyle dava açtık. Mahkeme de iddialarımızı olumlu değerlendirerek ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. İdare Mahkemesi’nde duruşmalı mahkememiz de tamamlandı. Süreç, karar aşamasında. Buna karşın Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı basın açıklamasıyla balıkçı barınağının yapılacağı doğrultusunda bilgi veriyor. Mahkeme kararlarını önemsemiyor” denildi.
OBB kıyı dolgu ve düzenleme projesi çalışmasını durdurmaması üzerine ORÇEV Ordu Valiliğine ve İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne Şubat’ta dilekçe vermişti.