ManşetDoğa MücadelesiYerel

ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi anayasa suçu işliyor

0

Ordu Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştiren Ordu Çevre Derneği, belediyenin mahkeme kararlarına uymadığını duyurdu.

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül yaptığı açıklamada, “Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye’den başlayarak Piraziz sınırına kadar denizi doldurmayı düşünüyor. Sahillerimizi doldurarak şirketlere-şahıslara devretmekte” diyerek şunları söyledi:

“Ünye’de sahilde kumsala Akuapark ve bungalov evler yaparak şirketlere-şahıslara verdi. Aynı şekilde Ünye Çamlık’ta deniz dolgusu yapma niyetinde. Fatsa’da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çerkezler Tepesi koruluğu rekreasyon alanı yapma projesi ve Fatsa limanı doldurma (kapasite artışı) projesi ve kıyı dolgu projesiyle denizler dolduruluyor. Bolaman Irmağı üzerindeki proje ile ırmağın ekosistemi yok edilmekte. Irmak ve çevresi ranta açılmaktadır.”

‘Revizyon projesi adı altında deniz doldurma projesi’

Perşembe’de sahil dolgu projesi, Kovanlık balıkçı barınağı revizyon projesi adı altında deniz doldurma projesi olduğuna da değinilen açıklamada “Efirli Mahallesi’nde kumsala 10 metrelik yol planlaması ile kumsal yok ediliyor. Bölge turizm şirketlerine hazırlanıyor. Altınordu ilçesinde Kumbaşı balıkçı barınağında kayıklar için proje geliştirilirken liman dışında deniz dolgusu projesi var.  Güzelyalı Mahallesi’nde Patya Otel tarafından denize ahşap iskele yapmak için başvuru yapılmış, izin verilmemiş. Buna rağmen Patya Otel beton dökerek iskele yaptı” denildi.

 

ORÇEV ve mahalleliler olarak suç duyurusu yaptıklarını da aktaran Gazi Gönül açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İskelenin yıkılma kararı olmasına rağmen OBB hala iskeleyi yıkmamaktadır. Bu nedenle iskeleyi yıkmayan Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne yıkım için yazımızı yazdık. Yıkım gerçekleşmezse suç duyurusunda bulunacağız. Yasa gereği dere yataklarından kum ve çakıl alınmaması gerekirken OBB, Melet Irmağı dahil her taraftan kum ve çakıl alıyor.”

‘Mahkeme durduruyor, belediye durmuyor’

Ertuğrul Gazi Gönül, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin projelerine açtıkları davaları kazandıklarını, kazanmaya da devam ettiklerini vurgulayarak, “2015’teki OBB tarafından yapılan projeler devam ettiriliyor ve Altınordu ilçesinin tüm kıyıları deniz dolgusu kapsamında projeler yapılmaktadır. Ordu İskelesi’nden başlayarak Melet Irmağı’na kadar dolgu projesi bulunuyor” dedi.

Melet Irmağı’nın doğu tarafına balıkçı barınağı altında dolgu projesi olduğunu belirten Gönül, konuya ilişkin olarak “Bu iki projeye Ordu Çevre Derneği olarak İdare Mahkemesine dava açtık ve  birinin davası biti, kazandık; diğerinde yürütmeyi durdurma kararı var. Bu karara rağmen çalışmalar sürdürüldüğü için suç duyurusunda bulunduk” ifadelerini kullandı.  

Civil Deresi’nin her iki tarafına mahkeme kararına rağmen kanopark ve lokanta inşaatının da devam ettiğinin aktarıldığı açıklamada ayrıca Melet Irmağı’nın doğu yakasından başlayıp Turnasuyu Irmağı’nın batı yakasına kadar denizde 2,5 metre derinliğe kadar dolgu projesi olduğuna ve Ordu Çevre Derneği’nin bu projeye de dava açtığına değinildi.

‘Sosyal alanlar adı altında rant projesi’

Cumhuriyet Mahallesi sahilinin tamamen doldurulduğunun ifade edildiği açıklamada “Projenin kapsamı ise, bisiklet yolu, eğlence alanı, fuar alanı, sosyal alanlar adı altında rant projesidir” denilerek şunlar aktarıldı:

“Ordu, tam şehir (büyükşehir) olduktan sonra tarihinde olmayan işkenceyi gördü. Doğa katliamına maruz kaldı. Hukuk kurallarına uyulmayarak hukuk katliamına maruz kaldı. Hukuk katliamına maruz kalmıştır diyoruz çünkü OBB’ye kıyı dolguları projelerine açmış olduğumuz davaları kazandığımız halde uyulmamaktadır. Mahkeme kararları yok sayılmaktadır. OBB adeta kendini mahkeme kararlarının üzerinde görmektedir. Rıhtım dolgu, sahil dolgusu, Tayfur Gürsoy Parkı düğün salonu ve otopark davasını kazanmamamıza rağmen kararlar uygulanmamaktadır.”

ORÇEV’in rıhtımla Melet Irmağı arasındaki dolgu projesine açtığı dava ise sonuçlandı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararından sonra son kararını da doğa aktivistlerinin lehine verdi. Melet Irmağı ağzına yapılan barınak hakkında mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına uyulmadığını belirten Gönül, “Mahkeme kararı çıkmamış gibi bu alanlardaki inşaatlar devam etmektedir” dedi.

‘Anayasa suçu işleniyor’

Belediyenin mahkeme kararlarına uymadığı için anayasa suçu işlediğini söyleyen Ertuğrul Gazi Gönül, “Anayasamızın 138. Maddesi, ‘Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez’ şeklinde düzenlenmiş olup buna göre, mahkeme kararlarına uymamak, anayasal suç sayılmaktadır. OBB yönetimine soruyoruz: Siz Anayasa’ya uymamakla kendinizi Anayasa’nın üzerinde mi görüyorsunuz?” şeklinde konuştu.

Ordu Çevre Derneği olarak OBB’nin mahkeme kararlarına uymadığı için suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Gönül, “OBB bu şehre ihanet etmektedir. OBB, mahkeme kararına uymadığı için Anayasa suçu işlemektedir. OBB yönetimi bizlerin oylarıyla geldi, bizlerin vergileriyle proje yapmaktadır. OBB yönetimi Ordu halkını borçlandırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Hiçbir kamu yararı olmayan uygulamalar yapıldığını söyleyen Gönül, “Bunları ORÇEV’in açmış olduğu davalardaki kararlarıyla Ordu İdare Mahkemesi söylemektedir. Kamuyu, Ordu halkının parasını hoyratça harcayarak bizleri borçlandırıyorlar.  Gittiklerinde borçlu olan bizler olurken yönetim de biz hizmet ettik diyecek” dedi.

‘Keyfiyete izin vermeyeceğiz’

OBB yönetimin keyfi tutum ve uygulamalarına izin vermeyeceklerini de vurgulayan Gönül, “Ordu Büyükşehir Belediyesi yönetimi, Belde Evleri yaptınız, yıktınız. Biz 140 milyon TL zararlıyız. Biz mi ödeyeceğiz? Acaba öyle mi olacak? Hayır! OBB yönetiminden kamuyu zarara uğrattığı için yasal hakkımızı arayacağız. Borçları, OBB’den değil, yöneticilerden alınması için dava açacağız” ifadelerini kullandı.

Tüm bunlara rağmen OBB yönetiminin ‘Düşünen, Üreten, Yarışan Ordu  sloganıyla algı yanılması yaptığını söyleyen Gönül. “Ordu halkıyla, STK’lerle tartışmıyor, görüş alışverişi yapmıyor. Hatta adı var kendi yok Kent Konseyi’nin toplanıp projeler tartışılmıyor. Bu nasıl bir ortak akıldır ki, kendi çalıyor, kendi söylüyor” dedi.

Son olarak Gönül, “Ordu Çevre Derneği olarak bu zamana kadar yaptığımız gibi bundan sonra da demokratik, yasal haklarımızı kullanarak OBB’nin şehrimizi yaşanmaz hale getirmesine, hukuk tanımaz tutumuna ve şehrimizi rant alanı haline getirmesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bugün olmasa da tarihe not düşüp erken ya da geç Ordu halkının geleceğini yok eden OBB yönetiminde hukuksal ve vicdanı hesap sorulması için sorgulamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.