'Yaylalar yaşam yerleridir'

Ordu’da, Göndeliç Dağı’ndaki kayak merkezine tepki: Gözden uzak yerler de hedefte

Ordulular, Göndeliç Dağı'nda yapılmak istenen kayak merkezine tepki göstermek için yaylada bir araya gelerek 'Projede kayak yapılacak alanın 1000 hektar olduğu yazılı. Yani yaylayı kapsıyor. Şu an şenlik yaptığınız yerler turizm şirketlerinin olacak ve doğallık bozulacak' diyerek tepki gösterdi.

ORDU – Yurttaşlar, Ordu’nun en yüksek tepesi olan Göndeliç Dağı’nda yapılmak istenen kayak merkezinin yaylayı ve meraları yok edeceğine dikkat çekmek için yaylada bir araya gelerek tepki gösterdi. Karagöl Yaylaları Çevre ve Turizm Derneği‘nin yaylada kayak merkezine tepki göstermek ve doğal varlıkların korunması için farkındalık sağlamak üzere yaylada dün (5 Ağustos) düzenlediği şenliğe birçok yurttaş katıldı.

Karagöl Yaylaları Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Hasan Koç, Karagöl yaylalarının eşsiz doğal güzellikleriyle gurur kaynağı olduğunu ancak bu güzelliklerin gelecek nesillere aktarabilmek için herkese büyük sorumluluk düştüğünü dile getirerek “Öncelikle İstanbul’da yaşayıp memleketine gelip giden memleketinin doğasını aynı bulmak istiyorsa korunması gerektiğini bilen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada yaşayanların da desteğiyle ormanlarımızın kesimlerinin düzenli yapılması HES [Hidroelektrik santrali] projeleriyle doğanın susuz bırakılmaması ve maden aramalarıyla doğamızın tahrip edilmemesi gibi konulara dikkat çekmek istiyoruz. Doğal kaynaklarımız hem yeraltı hem yer üstü zenginliklerimizdir. Bu kaynakları bilinçli bir şekilde kullanmak, korumak; çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın tek yoludur. Bu nedenle herkesin bu konularda duyarlı olması ve üzerine düşeni yapması gerekiyor” dedi.

‘Kayak merkezi istemiyoruz’

Aynı zamanda Göndeliç Tepesi’ne, yarısı Mesudiye, yarısının ise Kabadüz sınırlarında yer alan bir kayak merkezi yapıldığını hatırlatan Koç, yetkililere seslendi:

“Bu konuda yetkililerin konuyu tekrar gözden geçirmesini talep ediyoruz. Proje tamamlandığında yakınında bulunan yaylalarda hayvancılığın devam edeceği de hesaba katılmalıdır. Bu programının çevremiz ve doğal kaynaklarımızın korunması yolunda önemli bir adım olmasını temenni ediyorum.”

‘Gözden uzak yerler de hedefte’

Şenliğe katılan Ordu Çevre Derneği adına Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak ise yaptığı konuşmada, maden, enerji ve turizm şirketleri için uzak yer kavramı olmadığını belirterek, “Gözden uzak bu yaylanız bile tehdit altında. Yaylalar yaşam yerleridir. Sularıyla, merasıyla, ormanıyla bir bütündür. Halkalardan biri koparıldığında yok olur. Buraya yapılmak istenen kayak merkezi projesi var. Projede kayak yapılacak alanın 1000 hektar olduğu yazılı. Yani yaylayı kapsıyor. Şu an şenlik yaptığınız yerler turizm şirketlerinin olacak ve doğallık bozulacak. Bu tehlikeye karşı birlikteliğimiz önemli halkın istemediği bir şeyi kimse gerçekleştiremez. Sessiz kalınırsa, bugünkü birlikteliğiniz bozulursa yaylalarımız yok edilir. Dernek olarak hukuksal ve fiili mücadelenizde birlikte olacağız. Toprağımızı, suyumuzu; yaylamızı, meramızı, ormanlarımızı korumak zorundayız” dedi.

OSKİ araçları dereden çıkartıldı

Son olarak Ordu Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (OSKİ) Mesudiye sınırlarından Kabadüz ilçesine su almak için derede çalışma yapmasını da dikkat çekildi. Yurttaşlar, faaliyet alanınına giderek çalışmanın durdurulmasını istedi.

Karagöl Yaylaları Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Hasan Koç, Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Haluk Türkmen ve Halil Koç şirket çalışanlarına ve jandarmaya yasadışı çalışma yapıldığını belirterek çalışmanın durdurulmasını ve tutanak tutulmasını istedi. Mesudiye Belediye Başkanı Cengiz Koçyiğit’in de OSKİ ile görüşmesi sonrası çalışma durdurularak araçlar dereden çıkartıldı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR