ManşetDoğa Mücadelesi

Ordu’da mahkeme kararına rağmen sürdürülen belediye inşaatına mahkeme kararları asıldı

0

Ordu Çevre Derneği’nin (ORÇEV) Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin (OBB) rıhtım ile Melet Irmağı arasındaki kıyı düzenleme ve deniz dolgu projesinin iptali için açtığı davada, Ordu 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) iptal kararından sonra  Ordu 2. İdare Mahkemesi kararıyla Melet Irmağı’nın doğu tarafına yapılmak istenen balıkçı barınağı hakkında iptal kararı verilmişti. ORÇEV, mahkeme kararına rağmen Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını sürdürmesi üzerine alana giderek mahkeme kararını şantiyelere astı.

Çalışma alanlarında parti, sendika, dernek temsilcileriyle birlikte basın açıklaması yapıldı. Polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Şantiyelere mahkeme kararını astıktan sonra ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül basın açıklaması yaptı. Gönül, basın açıklamasında “Bugün buraya Anayasa’nın 56. maddesinde yer alan ödevimizi yapmaya geldik. Anayasa’nın 56.maddesi şöyle: ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’ İşte biz de bu ödevimizi yerine getirmek için geldik” dedi.

‘Hukuksal ve yasal yolları denedik’

Mahkeme kararlarını ilgililere ilettiklerini belirten Gönül, “Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin burada, Melet Irmağı’nın doğu tarafında balıkçı barınağı yapmak istiyor, yapmaya başladı da. Bir kez daha vurgulayalım ki; balıkçı barınağı bir gereksinimdir. Yeri yanlıştır. Açtığımız dava sonucu önce yürütmeyi durdurma kararı çıktı ancak OBB, çalışmayı durdurmadı” şeklinde konuştu ve ekledi:

“Cumhuriyet Başsavcılığına iki kez suç duyurusu yaptık. Ordu Büyükşehir Belediyesine ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne de mahkeme kararı nedeniyle çalışmaların durdurulmasını istedik. Ancak çalışmalar durmadı. Yasal ve hukuksal görevlerimizi yaptık. Sıra Anayasanın bizlere verdiği ödevimizi yapmaya geldi. Fiili ve meşru mücadele hakkımızı kullanıyoruz.”

‘Duymayanlara yeniden duyuruyoruz

Mahkeme kararına uyulmak zorunda olduğunu belirten Gönül, “Mahkeme kararını şantiyenin girişine asıyoruz. Mahkeme kararı hoşunuza gitmeyebilir ancak uymak zorundasınız. Mahkeme kararına rağmen çalışılıyorsa suç işleniyor demektir. Burası muz cumhuriyeti değil. Valiliğe, emniyete ve yetkililere sesleniyoruz, mahkeme kararına uyulmadığında bundan sonra fiili durdurma eylemi yapacağız” dedi.

Ordu’da dört bölgede bulunan çalışmaların hemen durdurulması gerektiğini ifade eden ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Buralara da mahkeme kararlarını aşacağız ve çalışmaların durdurulmasını sağlayacağız. Bu dört yer neresi açıklayalım: Birincisi, balıkçı barınağı; ikincisi, Civil Irmağı kenarında kumsala yapılan balık lokantası; üçüncüsü belediye karşısındaki iskele; dördüncüsü de belediye karşısındaki otoparkta yapılan çalışma. Buralarda bırakın çalışmayı, araçları bile bulundurmak suçtur. Tüm araçlar buradan uzaklaşmalı, şantiye kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

ORÇEV, OBB 1. Ordu İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen kıyı dolgu ve düzenleme projesi çalışmasını durdurmaması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, “Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Melet Irmağı ağzına yapmak istediği balıkçı barınağının yerinin uygun olmadığı ve ekolojik sorunlara neden olacağı gerekçesiyle dava açtık. Mahkeme de iddialarımızı olumlu değerlendirerek ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. İdare Mahkemesi’nde duruşmalı mahkememiz de tamamlandı. Süreç, karar aşamasında. Buna karşın Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı basın açıklamasıyla balıkçı barınağının yapılacağı doğrultusunda bilgi veriyor. Mahkeme kararlarını önemsemiyor” denildi.

OBB kıyı dolgu ve düzenleme projesi çalışmasını durdurmaması üzerine ORÇEV Ordu Valiliğine ve İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne Şubat’ta dilekçe vermişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.