EkonomiEnerjiİklim KriziManşet

İngiltere’de öğrencilerden büyük bankaya ‘kariyer boykotu’ 

0
kariyer boykotu

Birleşik Krallık’taki Oxford, Cambridge ve College London üniversitelerinde okuyan 220’den fazla öğrenci, Barclays bankasının iklim politikalarını protesto ederek kariyer boykotu başlattı. Öğrenciler, bankanın Shell, Total Energies, Exxon ve BP gibi petrol ve gaz şirketlerine finansman sağladığının altını çizerek, bu banka ile çalışmayacaklarını ifade etti. 

Öğrenciler bankaya ilettikleri mektupta Barclays’e yönelik eleştirilerini dile getirerek, “Hırslı karbon azaltma hedeflerinizi eylemsizliğiniz ve müşteri listelerinizdeki fosil yakıt şirketleri gölgeliyor. Bu şirketlere geçiş sürecinde yardımcı olduğunuzu söyleyebilirsiniz, ama Shell, Total ve BP hepsi geri adım attı” ifadelerini kullandı. 

Öğrenciler, büyük petrol şirketlerinin, özellikle BP’nin, başlangıçta 2030 yılına kadar emisyonları %35 azaltma taahhüdünde bulunmasına rağmen, şimdi %20 ila %30’luk bir kesinti hedefine yönelmesini eleştirdi. Ayrıca, ExxonMobil’in düşük karbonlu yakıt üretmek için yosun kullanma planlarına olan finansmanını sessizce geri çektiği ve Shell’in bu yıl yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmayacağını duyurduğu da vurgulandı.

İngiltere’de Just Stop Oil aktivistlerinden ragbi sahasında fosil yakıt protestosu

İngiltere’de yüz üniversite fosil yakıttan çıkma sözü verdi

‘Kariyer boykotunu sürdüreceğiz’

Mektupta Barclays’e petrol ve gaz şirketlerinin sadece projelerine destek vermeyi değil, aynı zamanda tüm finansman ve taahhüt desteğini de sonlandırması çağrısı yapıldı. Öğrenciler, bankanın rüzgar ve güneş enerjisi alanındaki şirketlere sağlanan finansmanı da artırmasını talep etti.

Mayıs ayında, 500’den fazla öğrenci ve yeni mezun, tartışmalı fosil yakıt projelerini desteklediği söylenen sigortacılara yönelik benzer bir taahhütte bulunmuştu. Bu mektup, dünyanın en büyük sigorta piyasası Lloyd’s of London‘a yönelikti ve Beazley, Hiscox, Chaucer ve Tokio Marine Kiln gibi bireysel firmalara hitap ediyordu.

Students Organising for Sustainability UK adına konuşan temsilci Michelle Hemmingfield, “Barclays, Oxbridge ve diğer üst düzey üniversitelerden STEM (bilim, mühendislik, teknoloji ve matematik) alanlarındaki başvurulara büyük ölçüde bağlı olduğundan, yeni petrol ve gaz altyapısı inşa eden şirketlere finansman sağlamaya devam ettiği sürece genç nesli işe almak, Barclays için baş ağrısı olacak,” dedi.

İklim eylemleri karşılık buldu: Birleşik Krallık’ta bir bankacılık grubu daha fosil yakıtı desteklemekten vazgeçti
Londra’daki Yokoluş İsyancıları Barclays binasını ‘sahte petrol’e buladı

Barclays sözcüsü ise bankanın 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefiyle uyumlu olduğunu ve müşterilerinin düşük karbonlu iş modeline geçiş yapmalarına yardımcı olarak en büyük farkı yaratabileceklerine inandıklarını belirtti.

Sözcü, müşterilerin karbon yoğun etkinliklerini azaltmalarına ve düşük karbonlu teknolojileri, altyapıyı ve kapasiteyi artırmalarına yardımcı olmak istediklerini de ifade etti.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.