Eğitimİklim ve EnerjiManşet

İngiltere’de yüz üniversite fosil yakıttan çıkma sözü verdi

0

İngiltere’de yüz üniversite fosil yakıtlardan çıkma sözü verdi. Verilen söz, ülkenin yüksek öğretim sektörünün yüzde 65’inin fosil yakıt şirketlerine en azından bazı yatırımları yapmayı reddetmesi anlamına geliyor. Artık fosil yakıt şirketlerinin ulaşamayacağı söz konusu yardımın tutarı ise 17,6 milyar sterlini (379 milyar TL) aşıyor.

Guardian’dan Helena Horton‘un aktardığına göre; bu büyük meblağ çoğunlukla Edinburgh Üniversitesi’nin yanı sıra Oxford ve Cambridge üniversiteleriyle kısmen elden çıkarılan kolejlerin önemli yatırım portföylerinden geliyor.

Coventry Üniversitesi fosil yakıt şirketlerine yatırım yapmayı reddeden yüzüncü üniversite oldu. Bugün üniversite yönetimince dokuz aylık bir öğrenci kampanyasının ardından tüm fosil yakıt şirketlerinin 43,6 milyon sterlinlik bir yatırım portföyünden yoksun bırakıldığı duyuruldu.

Üniversitedeki maliyeden sorumlu müdür Riz Dhanani “Coventry Üniversitesi, son birkaç yıldır yapılan düzenli istişarelerle personel ve öğrencilerden gelen tavsiyelerle etik yatırım çerçevesini aktif olarak geliştiriyor” dedi ve ekledi:

“Fosil yakıt şirketlerini yatırımlarımızdan çıkarmayı taahhüt ederek, sürdürülebilirlik gündemimizi yatırım alanında bir adım öteye taşımaktan gurur duyuyoruz; bu, etik fon yöneticilerimizle zaten üzerinde çalıştığımız ancak şimdi resmi olarak maliye ve yatırım politikamıza dahil ettiğimiz bir şeydi.

Yatırımları aracılığıyla toplum için daha iyi sonuçlar elde etmeye çalışan sürdürülebilir fonlara yatırım yapmaya devam edeceğiz ve taahhüdümüzün diğer kurumları da aynı şekilde teşvik edeceğini umuyorum.”

2013’ten beri devam eden Fosilsiz (Fossil Free) kampanyasına, eğitim ve araştırma kurumlarının küresel ısınmadan sorumlu şirketlere yatırım yapmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen öğrenciler öncülük ediyor.

Öğrenciler, binlerce imza sahibini bir araya getiren dilekçelerden, üniversite yönetimine lobi yapmaktan, siyasi eğitimden ve üniversite binalarını işgal etmek de dahil olmak üzere şiddet içermeyen doğrudan eylemlerin yapıldığı bir dizi kampanya yöntemini uyguladı.

Çoğu Birleşik Krallık üniversitesi, fosil yakıtları finanse etmeyeceklerini kamuoyuna açıkladı.

Kampanya, kalan 53 üniversiteye ayrılmaları için baskı yapacak. People and Planet‘te kampanya yöneticisi olan Laura Clayson gelişmeye ilişkin şunları söyledi:

“Bir üniversitenin fosil yakıt endüstrisini reddettiğini görmek her zaman inanılmazdır, ancak özellikle olağanüstü öğrenci organizatörlerinin çalışmalarını takip edip bizi böyle bir dönüm noktası duyurusuna getirdiğini gördüğünüzde… Bu, fosil yakıt endüstrisinin aldatma, mülksüzleştirme ve yıkma iş modeline karşı örgütlenen herkes için bir kazanımdır.”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.