Londra’daki Yokoluş İsyancıları Barclays binasını ‘sahte petrol’e buladı

Eylemciler, 2050 yılında karbon nötr taahhüdünde bulunan bankanın bir an önce fosil yakıt şirketlerini finanse etmeyi durdurmasını talep etti.

Londra’daki Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) aktivistleri Barclays Genel Merkezi binasına sahte yangın söndürücülerle ‘sahte petrol’ püskürttü. Eylem, banka hissedarlarının yıllık genel toplantısı öncesinde gerçekleşti.

Bankanın fosil yakıt şirketlerini finanse etmeyi durdurmasını talep eden aktivistler “salgın nedeniyle petrol fiyatlarının her zamankinden daha düşük olması nedeniyle şu an yatırımcıların cesaret göstermesi ve doğru olanı yapması için tam zamanı” ifadelerini kullandı.

Sosyal mesafeli eylem

Sonrasında yapılan açıklamada eylemde kullanılan “sahte petrol”ün biyolojik olarak parçalanabilir, vegan ve kolayca yıkanabilir olduğu belirtildi. Üç kişilik grup tarafından düzenlenen eylemde, protestocular yüz maskeleriyle ve aralarına en az iki metre mesafe koyarak hareket etti.

Yokoluş İsyanı sözcüsü Donnachadh McCarthy eylem sonrasında yaptığı açıklamada “Barclays Bankası’nın bizi yok eden fosil yakıtlara yatırım yapmak için Britanyalıların banka hesaplarını kullanması tamamen vicdansızlık. Barclays, tüm yeni fosil yakıt yatırımlarını derhal sona erdirmeli ve bunun yerine milyonlarca vatandaşın koronavirüs salgınından toparlanması için yenilenebilir ve yeşil enerjiyi finanse etmelidir” dedi.

Fosil yakıtların en büyük fon kaynağı

Barclays, sadece Birleşik Krallık‘ta değil, tüm Avrupa’da fosil yakıtların en büyük fon kaynağı. 2016 ile 2019 yılları arasında fosil yakıtlara 118 milyar dolar (95 milyar £) yatırım yaptı. İkinci sırada ise 87 milyar dolarlık yatırım ile HSBC geliyor.

Barclays, 2050 yılında karbon nötr olacağı taahhüdünde bulundu ancak bu hedefe ulaşmak için fosil yakıtlara yönelik yatırımlarını durdurup durdurmayacaklarına yönelik herhangi bir açıklamada bulunmadılar.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR