LGBTİ+Manşet

ODTÜ Rektörlüğü Onur Yürüyüşü’nü yine yasakladı: Öğrenciler yine yürüyeceğini duyurdu

0

ODTÜ‘te yarın (9 Haziran) gerçekleştirilmesi planlanan Onur Yürüyüşü öncesi ODTÜ Rektörlüğü‘nden geçen sene de olduğu gibi yine üniversite bileşenlerine mail atıldı. Gerçekleştirilecek yürüyüşün “genel ahlak ve genel sağlığın” korunması için yürüyüşün yapılmaması gerektiğine işaret edildi. Geçen sene 8. İdare Mahkemesi yürüyüşün yasaklanmasını hukuksuz bulmuştu. Ancak ODTÜ Rektörlüğü yine aynı kararı aldı. Yürüyüşün gerçekleştirilmesi durumunda “gerekli her türlü güvenlik önlemleri alınacaktır” denildi. ODTÜ LGBTIQAA+ Dayanışması‘ndan yasaklamaya yanıt geldi:

“Bizler ‘genel ahlak kimin ahlakı?’ diyoruz! Yarın 9 Haziran Cuma günü yaşatacağımız 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde de bunu haykıracağız. Bizler kampüsteki lubunyalar olarak hep buradaydık ve burada olmaya devam edeceğiz. Ne derlerse desinler 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü düzenlenecek ve kampüsümüz bayraklarımızla rengarenk olup sloganlarımızla yankılanacak.

Bizler tüm ODTÜ’lüleri Verşan’ın bu LGBT+fobik, ahlakçı ve faşist yasaklamalarına, şiddet tehditlerine, hedef gösterip bizleri kriminalize etmesine başkaldırmaya, 9 Haziran Cuma günü Saat: 16.00’da Fizik Çimlerine 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü’müzü her şeye rağmen yaşatmaya çağırıyoruz!”

‣Üniversiteli LGBTİ+’lar anlattı: Güvensiz kampüs, şiddet ve ayrımcılık…
‣Hedef gösterilen LGBTİ+’lar: Faşist çetelerin önü bizzat devlet eliyle açıldı

‘Yalanını kabul etmiyoruz’

ODTÜ LGBTIQAA+ Dayanışması tarafından yapılan açıklamada ayrıca şunlara yer verildi:

“Anayasaya göre önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı, gösteri ve yürüyüş düzenlemek herkesin hakkıdır ve biz bu haktan vazgeçmiyor, barışçıl yürüyüşümüz için izin almamız gerektiği yalanını kabul etmiyoruz.

ODTÜ kampüsü her zaman biz öğrencilerin duruşlarını anayasal gösteri haklarımız aracılığıyla ve güçlü bir şekilde ifade edebileceğimiz özgür bir ortam olmuştur. Bu hakkımızı kullanmamızın ODTÜ’yü ‘izinsiz yürüyüş merkezi’ kılmak olarak ifade edilmesini, bu geleneğimizin yeni ve negatif bir değişim olarak lanse edilmesini kınıyoruz, sadece kınamakla kalmıyor başkaldırıyoruz!

Kayyum Verşan Kök 10. ODTÜ Onur Yürüyüşü öncesi yaptığı gibi, yarın olacak 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü öncesinde de tüm okula biz LGBTİ+ları hedef gösteren bir tehdit maili attı, tüm ODTÜ’lüleri 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne karşı durmaya çağırdı, izinsiz gösteri ve yürüyüş yapmak bizlerin anayasal hakkı olmasına rağmen rektörlük bu hakkı da biz LGBTİ+ların ‘genel ahlaka ve genel sağlığa aykırı’ olduğunu söyleyerek elimizden aldığını mailinde belirtti.”

‣ODTÜ’de Onur Yürüyüşü öncesi kapılara polisler yığıldı
ODTÜ’te Onur Yürüyüşü’ne polis müdahale etti
ODTÜ Rektörlüğü Onur Yürüyüşü’nü yasakladı

‘ODTÜ’lülerin bu konuda en yüksek hassasiyeti göstereceklerine inanıyoruz’

ODTÜ Rektörlüğü’nün üniversite bileşenlerine attığı mail ise şöyle:

“Belli bir grubun, Üniversitemiz kampüsünü kendilerinin ülkemizdeki izinsiz yürüyüş merkezi olarak lanse etmeye çalıştığı farklı paylaşımlarından anlaşılmaktadır.

Anayasanın ‘Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı‘ başlıklı 34. maddesinde, herkesin, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu düzenlenmiş ise de toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ancak millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabileceği, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usullerin kanunla belirleneceği düzenlenmiştir.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda belirlenmiş olup 9 Haziran 2023 Cuma günü Kampüs içerisinde yürüyüş yapmayı planlayan grubun planladıkları yürüyüşün Kanunun aradığı şekil, şart ve usullere uygun olmadığı gibi planlanan yürüyüşe Rektörlükçe kesinlikle izin verilmemiştir.

Üniversitemiz yerleşkesinin Kanunun 6. maddesi uyarınca belirlenen yer ve güzergahlar arasında bulunmadığı, Kanunun 22. maddesinde yasak yer olarak tanımlanan ‘kamu hizmeti görülen bina ve tesisler’ arasında bulunduğu göz önüne alındığında, bahsi geçen toplantı ve gösteri yürüyüşünün, Kanunun 23. maddesi kapsamında kanuna aykırı düzenleneceği de açıktır.”

“Bu nedenlerle Kampüsümüzde planlanan bu izinsiz yürüyüş ısrarının devam etmesi durumunda gerekli her türlü güvenlik önlemleri alınacaktır.

Üniversitemizin üretken, yaratıcı, barışçıl akademik-sosyal ortamına, kurumsal bütünlüğümüze ve imajımıza zarar verme gayreti içinde olduğu açık bir şekilde görülen bu tür girişimlerin verebileceği büyük zararları ancak karşılıklı güven, yapıcı iletişim ve anlayışla hep birlikte engelleyebiliriz. Başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm ODTÜ’lülerin bu konuda en yüksek hassasiyeti göstereceklerine inanıyoruz.”

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.