DünyaManşet

Nijerya: Lagos eyaleti tek kullanımlık plastikleri yasakladı

0
nijerya çöp plastik
Fotoğraf: Sunday Alamba / AP

Nijerya‘nın 15,4 milyon nüfuslu en kalabalık şehrini içeren Lagos Eyaleti, bölgeyi boğan plastik kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık plastik ve strafor kullanımını yasakladığını duyurdu.

Lagos’taki birçok sokak satıcısı ve pazar, yiyecek veya ürün servis etmek ve dağıtmak için strafor kaplar kullanıyor. Plastik ve diğer kaplar mega kentte yolları kirletiyor ve kanalizasyonları tıkıyor.

‣ Afrika genelinde plastik atıklar ‘kontrolden çıktı’

Çevre ve Su Kaynakları Yetkilisi Tokunbo Wahab 21 Ocak Pazar günü yaptığı açıklamada, tek kullanımlık plastiklerin, özellikle de biyolojik olarak parçalanamayan straforların çevre üzerinde yarattığı tehdidin ardından bu karara varıldığını belirtti.

Wahab, eyaletteki drenaj kanallarının çoğunun, kanalizasyonların düzenli olarak temizlenmesine ve boşaltılmasına rağmen, gelişigüzel dağıtım ve kullanım yoluyla straforlar tarafından her gün tıkandığını söyledi.

Africanewsin aktardığına göre, Wahab, strafor ambalaj üreticilerine, dağıtıcılarına ve son kullanıcılarına yasağı ciddiye almalarını ve alternatifler bulmalarını ya da ağır para cezaları ve tesislerinin mühürlenmesi de dahil olmak üzere diğer cezaları göze almalarını tavsiye etti.

Ayrıca Wahab, ürünlerinin yollardan ve drenaj kanallarından günlük olarak temizlenmesinin her gün on milyonlarca nairaya ulaşan maliyetini de üstlenmek zorunda bırakılabilecekleri konusunda uyarıda bulundu ve şunları aktardı:

Devletimiz, tek kullanımlık plastiklerin ve diğer atık türlerinin gelişigüzel atılmasının sonuçlarından muzdarip milyonlarca Lagoslu ile karşılaştırıldığında, birkaç zengin işletme sahibinin ekonomik çıkarlarına rehin tutulamaz.”

Tüketicilere ve bölge sakinlerine strafor paketleri ve tek kullanımlık plastikleri boykot etmelerini söyleyen Wahab, yiyecek ve içecekleri için yeniden kullanılabilir gıda kapları ve su şişeleri kullanma pratiğini benimsemelerini önerdi.

Lagünler ve Atlantik Okyanusu arasında yer alan Lagos, halihazırda yoğun nüfuslu ve sel riski altında olan birçok bölgesiyle iklimle ilgili sorunların bir karışımıyla karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler raporu, Nijerya’nın yılda yaklaşık 2,5 milyon metrik ton plastik atık ürettiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) her gün denizlere, nehirlere ve göllere 2 bin çöp kamyonuna eşdeğer plastik atıldığını tahmin ediyor ve her yıl yaklaşık 19-23 milyon ton plastik atığın dünyanın su ekosistemlerine sızdığını söylüyor.

Kenya ve Uganda gibi diğer Afrika ülkeleri de plastik poşetleri yasaklamayı denedi.

‣ Nijeryalı kadınlar plastiklerin geri dönüşümüne öncülük ediyor
‣ BM Plastik Anlaşması sıfır taslağı bize ne anlatıyor?
‣ Plastik Anlaşması Sıfır Taslağı, plastik çöp ticaretini engelleyebilir mi?
‣ Plastik Anlaşmasının 3. tur görüşmeleri başladı: Bilim insanları ne diyor-1
‣ Plastik kirliliğiyle mücadele anlaşmasının müzakereleri, anlaşmazlıklarla gölgelendi

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.