Bangladeş’te muson yağmurları ve taşan nehirler nedeniyle” meydana gelen selde ölenlerin sayısı şimdiye kadar 23’e yükseldi. 11 ilçede 1,24 milyon aile mahsur kaldı.
Meteoroloji yetkilileri “su seviyeleri çok yavaş bir şekilde düştüğü için muson yağmurları devam ederse sel koşullarının devam edebileceğini” ve sel suları daha uzun süre kalırsa “mahsuller için önemli bir tehdit” oluşturacağını duyurdu.
ActionAid Bangladesh direktörü Farah Kabir de “Bangladeş gibi ihmal edilebilir emisyonlara sahip ülkeler, iklim değişikliğinin ve sık görülen felaketlerin etkilerini ele almak için acil fonları hak ediyor” dedi.
Küresel İklim Risk Endeksi‘ne göre “felaketlere ve iklim değişikliğine karşı en savunmasız” ülkeler arasında yer alan ülkede 300.000’den fazla kişi hala acil durum barınaklarında yardıma ihtiyaç duyuyor.
İklim değişikliği en büyük etken
Dünya Bankası Enstitüsü’nün 2015’teki bir analizinde de dünyanın iklim açısından en savunmasız ülkelerinden biri olan Bangladeş’te 3,5 milyon insanın yıllık nehir taşkınları riski altında olduğunu tahmin ediyor. Bilim insanları bu tür felaket olaylarının şiddetlenmesini iklim değişikliğine bağlıyor.
Yaklaşık 1 milyon Rohingya mültecisine ev sahipliği yapan Cox’s Bazaar , en kötü etkilenen bölgeler arasında.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı ise Bangladeş’in bazı bölgelerindeki sellerin Hindistan’ın Batı Bengal eyaletindeki Ganj Nehri üzerindeki Farakka Barajı’nın açılmasından kaynaklandığı yönündeki haberleri yalanladı.
Afet yönetimi uzmanları ve baraj yetkilileri ise rekor seviyedeki yağışların sellerde önemli bir etken olduğunu ancak “baraj yetkililerinin [Doğu Hindistan eyaleti Tripura‘da] Dumbur Barajı’ndan su salımını daha iyi yönetebileceğini” ve “Bangladeş’i bilgilendirmede başarısız” olduklarını söyledi.
Nijerya ve Mali de sellerle boğuşuyor
Öte yandan Batı Afrika ülkesi Nijerya‘nın kuzeydoğusundaki seller nedeniyle de en az 49 kişi öldü ve binlerce kişi yerinden edildi.
Nijerya Ulusal Acil Durum Yönetim Kurumu (NEMA), ülkenin kuzeydoğusunda meydana gelen şiddetli yağışların sellere yol açması sonucu en az 49 kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de yerinden edildiğini bildirdi.
NEMA sözcüsü Manzo Ezekiel, kuzeydoğudaki Jigawa, Adamawa ve Taraba eyaletlerinin selden ağır etkilendiğini, 41 bin 344 kişinin yerinden edildiğini söyledi.
Nijerya 2022’de son on yılın en kötü sel felaketini yaşamıştı. O dönem 600’den fazla kişi hayatını kaybetmiş yaklaşık 1,4 milyon kişi yerinden edilmiş ve 440.000 hektar tarım arazisi yok olmuştu.
Ezekiel, “Özellikle ülkenin kuzey kesiminde sezonun zirvesine giriyoruz ve durum çok vahim” dedi. Sel felaketi ayrıca yaklaşık 693 hektarlık tarım arazisini etkileyerek tarım arazilerini de yok etti.
Hükümet bu yılki sel tahmininde ülkenin 36 eyaletinden 31’inin “yüksek sel” riski altında olduğunu söyledi.
Orta Batı Afrika ülkesi Mali’de ise “yağmur mevsiminin başlangıcından bu yana 30 kişinin ölümüne ve 47.000’den fazla kişinin etkilenmesine neden olan seller nedeniyle” ulusal afet durumu ilan etti.
Çoğu yıl, Batı ve Orta Afrika bölgesi, haziran ve eylül ayları arasında, Sahra Çölü‘nün güney kıyısındaki Sahel kuşağı ülkelerine yağmurlar yağdığında, değişen şiddette sellere maruz kalıyor.
BM’nin insani yardım kuruluşu OCHA, ağustos ortasında yaptığı açıklamada, bu sezon bölge genelinde sel felaketinden şu ana kadar 716 binden fazla kişinin etkilendiğini ve mevsim normallerinin üzerinde toplam yağış beklendiğini söyledi.