DünyaEkolojiManşet

Afrika genelinde plastik atıklar ‘kontrolden çıktı’

0
Akra, Gana. Fotoğraf: CFP

Yeni bir analiz, plastik atıkların diğer tüm bölgelerden daha hızla arttığı Afrika‘da “kontrolden çıktığını” ortaya koyuyor.

Yardım kuruluşu Tearfund‘a göre, mevcut seviyelerde, Sahraaltı Afrika‘da her dakika bir futbol sahasını kaplayacak miktarda plastik atık açık alanlara bırakılıyor veya yakılıyor.

Bu eğilim hız kesmeden devam ederse, bölgenin 2060 yılına kadar yılda 116 milyon ton plastik atık üreteceği tahmin ediliyor; bu rakam 2019 yılında üretilen 18 milyon ton atığın altı katı. Nüfusun yüzde 70’inin 30 yaşın altında olduğu Sahraaltı Afrika’da plastik tüketimindeki artışın ana nedeni, artan gelir ve nüfus artışıyla birlikte araç ve diğer ürünlere olan talep.

Tearfund’un Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü‘nün (OECD) veri tabanından elde edilen istatistiklere dayanan analizi ve Küresel Politikalara Bakış‘ta yayımlandı. Analize göre, genel olarak dünya genelinde plastik kullanımının 2060 yılına kadar neredeyse üç katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Pek çok ülkenin bu artışı yönetecek kapasiteye sahip olmadığı Sahraaltı Afrika’da plastik talebindeki artışa ilişkin tahminler, gelecek hafta Kenya‘nın Nairobi kentinde plastik kirliliğiyle mücadeleye yönelik bir Birleşmiş Milletler (BM) anlaşması için yapılacak hükümetler toplantısı öncesinde ortaya kondu.

‣ BM, plastik kirliliğini sona erdirmeyi amaçlayan tarihi kararı kabul etti

‘Anlaşma, plastik krizini durdurma potansiyeline sahip’

The Guardian‘ın aktardığına göre Tearfund’ın kıdemli ekonomisti Rich Gower, ”Çevresel çöküşün işaretleri her yanımızı sarmış durumda, ancak bu anlaşma plastik krizini durdurma ve milyarlarca insanın hayatını iyileştirme potansiyeline sahip” dedi: “Sahra-altı Afrika’da kullanılan plastiğin büyük bir kısmı plastik ambalajlardan oluşuyor ve çöpe atılıp yakılıyor.” 

Gower, Nairobi’de bir araya gelecek olan müzakerecileri plastik üretiminde önemli düşüşler sağlamaya ve küresel plastik atıkların yüzde 60’ını bertaraf eden atık toplayıcıları anlaşmanın merkezine koymaya çağırdı.

Küresel olarak uygulanan kural ve düzenlemelerin olmaması nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanlar ve atıkları bertaraf eden atık toplayıcıları, plastik kirliliğinin çevre ve sağlık üzerindeki etkilerinin yükünü orantısız bir şekilde yaşıyor.

‣ Plastik Anlaşması Sıfır Taslağı, plastik çöp ticaretini engelleyebilir mi?

‘Plastik krizinden kazanç sağlayanlar müzakereleri baltalıyor’

Kenya’daki müzakerelere katılacak olan Malavili atık kampanyacısı Dr. Tiwonge Mzumara-Gawa “Bu müzakereler sürerken, Malavi’de ve Afrika genelinde insanların sağlığı her gün plastik kirliliğinden etkileniyor. 

Malavi’de her gün plastik atıkların yakıldığını ve çöpe atıldığını görüyoruz, bu da insanların sağlığına zarar veriyor. Bu müzakereler değişimin gelmekte olduğunu ancak bunun kolay olmayacağını gösteriyor. Bu plastik krizinden kazanç sağlayanlar ve kararlılığı mümkün olduğunca düşük tutmak isteyenler var.”

‣ Paris’te plastik kirliliğine yönelik uluslararası zirve sona erdi

Atık toplayıcıları adalet istiyor

80 piskopos ve kilise lideri tarafından imzalanarak Afrika Grubu temsilcilerine ve Nairobi’deki müzakerelere katılan diğer kişilere hitaben yazılan bir açık mektupta, bölgenin kontrolden çıkan plastik atık “dağlarıyla” karşı karşıya olduğu belirtildi.

Nehrin diğer tarafında, BM konferansı alanından birkaç kilometre ötede, her gün 30 kamyon dolusu plastik atığın boşaltıldığı Dandora çöp depolama alanı bulunuyor. Sivrisinekler, sinekler ve haşarat için bir üreme bölgesi olan bu alan sıtma, kolera, ishal ve diğer hastalıkların riskini artırıyor.

Mayıs ayındaki plastik anlaşması müzakerelerinin son turundan önce, dünyadaki 20 milyon atık toplayıcısının tanınması için ülkelere baskı yapılmasında etkili olan Kenya’daki atık toplayıcılarının başkanı John Chweya, atık toplayıcıları için adaletin yanı sıra sağlık hizmetleri, uygun bir gelir ve daha iyi çalışma koşullarının anlaşmaya dahil edilmesini istediğini söyledi.

Kenya Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı John Chweya, Kisumu’da bir el arabasını itiyor. Fotoğraf: Edwin Ndeke / The Guardian

Plastik kirliliğinin Paris Anlaşması: Nairobi Sözleşmesi

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.