Köşe Yazıları

Mersin’de nükleer karşıtlarının oyları Ertuğrul Kürkçü’ye

0

Hafta sonunu Ertuğrul Kürkçü’nün seçim mitingine katılmak üzere Mersin’de geçirdik. Yeşiller Partisi adına Mahmut Boynudelik’le birlikte gittiğimiz Mersin’de, Yeşiller’in Bloğa desteğini ilettik. Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı gerçekten coşkulu bir mitingdi. Böyle bir coşkuyu gördükten sonra insanın aklına gelen ilk şey şu klişe oluyor: “Bu iş bitmiş.” Ama öyle…

Mersin izlenimlerimin özeti şu: Olağanüstü bir durum olmazsa Ertuğrul Kürkçü haftaya bugün Mersin’in belki de ilk dört dörtlük nükleer karşıtı milletvekili olacak. (Nükleere karşı olan diğer Mersin milletvekillerine niye “haksızlık yaptığımı” biraz sonra anlatacağım.)

Biz Mersin’e destek ziyaretimizi Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nu destekleyen Yeşiller Partisi’ni temsilen yaptık. Ama Mersin’den Ertuğrul Kürkçü gibi bir ismin milletvekili seçilecek olmasını ben ayrıca önemsiyorum. Akkuyu meselesi 35 yıllık tarihinde ilk kez yeni bir aşamaya girdi. Önceki dönemlerde nükleer karşıtı mücadele sayesinde defalarca engellenen Akkuyu Nükleer Santrali  projesi hiç bu kadar ilerlememişti.

Akkuyu’da artık yeni bir aşamadayız ve Meclis’te bütün nükleer karşıtlarını temsil eden, üstelik Mersin’den seçilmiş bir milletvekilinin önemi çok büyük. Elbette bu milletvekilinin meseleyi parmağının ucuyla değil, her zaman gündeminin en ön sırasında tutması ve arkasında ciddi bir destek kuvveti olması gerekiyor. Ertuğrul Kürkçü’nün bu temsiliyeti hakkıyla sağlayabileceğine kuşkum yok.

Zaman zaman neden Bloğu desteklediğimiz soruluyor. Üzerinde uzun uzun konuşulabilecek bir konu bu. Ayrıntılı bir açıklama da yapmıştık. Ama çok kısa söylemek gerekirse nedeni basit:  Türkiye’nin barışa ihtiyacı var. Bloğun savundugu değerler ve daha fazla fazla milletvekilinin meclise girmesi Kürt sorununun çözümüyle barışa giden yoldaki en önemli adımlardan biri olacak. Blok milletvekillerinin mecliste savunacağı politikalar da anadilde eğitim hakkından yerinden yönetime kadar, Türkiye’ye gerçek barışı getirecek politikalar.

Ama işte bunların ötesinde, Mersin’in Meclis’te gerçek bir nükleer karşıtı milletvekiliyle temsil edilmeye ihtiyacı var. Çünkü AKP hükümeti akıl almaz bir nükleerci kara sevdaya tutulmuş durumda. Fukuşima nükleer felaketinden sonra dünyanın pek çok ülkesinde nükleer santrallar kapatılmaya ve projeler iptal edilmeye başlanmışken, hükümet Mersin’in yanıbaşına bir Çernobil yerleştirmeye kararlı görünüyor.

Üstelik son yapılan kamuoyu anketlerine gore bütün Türkiye’de insanların %64’ü, Mersin’de ise %70’inden fazlası nükleer santrala karşı. Buna rağmen hem iktidar partisinin, hem de CHP’nin ve MHP’nin hala nükleer santrali seçim vaadi haline getirebilmesi aynı zamanda bir demokrasi sorunu.

Zaten en önemli mesele de bu. Nükleerci olan tek parti AKP değil. Meclis’in üç büyük partisinin hepsi nükleerci. Akkuyu’da nükleer santrali referanduma götüreceğini söyleyen CHP ne yazık ki kendisine oy getirecek olduğunun farkında olmasına rağmen nükleer santrallere açıkça karşı çıkamıyor, nükleer teknoloji gereklidir diyerek kapıları nükleer enerjiye açıyor, referandum diyerek topu taca atıyor. CHP’ye herkesin sorması gerekiyor: Tamam, referanduma götüreceksiniz de, siz ne diyeceksiniz? Evet mi, hayır mı?

CHP’nin seçim beyannamesinde “Akkuyu nükleer santrali yapılmamalıdır” bile diyememesinin nedenleri aslında Mersin’de CHP’yi desteklemeyi düşünen nükleer karşıtlarının araştırması gereken ciddi bir soru olmalı.

CHP’nin Mersin birinci sıra ve dördüncü sıra adaylarının nükleer enerjiye karşı olduklarını biliyorum. Birinci sıra adayı Aytuğ Atıcı nükleer karşıtı çalışmaları ortada olan Mersin Tabip Odası’nın başkanıydı. Dördüncü sıra adayı Ali Rıza Öztürk de geçen dönem Meclis’te nükleer karşıtı harekete en fazla destek olan isimdi. Ama bu dönem de partileri içinde büyük ölçüde yalnız kalabilirler. Partiniz nükleere karşı çıkmazken siz konuyu ne kadar gündemin ön sırasına koyabilirsiniz. Daha da önemlisi CHP iktidar olursa nükleer santral yapmayı (bu yapılacak olanı değil, ama “daha iyisini”) vadetmişken Mersinli nükleer karşıtları CHP’yi nasıl destekleyecek?

Mersinlilerin Ertuğrul Kürkçü’yü Mersin milletvekili olarak meclise göndermeleri işte bu yüzden de çok önemli. Çünkü Ertuğrul Kürkçü bütün nükleer karşıtlarının milletvekili olacak. BDP dışında meclise girecek bütün partilerin nükleerci olduğunu düşünürsek Ertuğrul Kürkçü’ye büyük görev düşeceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Bu nedenle bütün yeşilleri, çevrecileri ve nükleer karşıtlarını Mersin’de Ertuğrul Kürkçü’ye oy vermeye davet ediyorum.

You may also like

Comments

Comments are closed.