Doğa MücadelesiManşet

Marmaris’te ‘Yettin gari Sinpaş’ buluşması: Milli Park girişine polis barikatı

0

MUĞLA – Marmaris Kızılbük‘te mahkemenin kararına rağmen devam eden Sinpaş GYO inşaatının önünde nöbete başlayan ve bir haftada iki kez gözaltına alınan Marmaris Kent Konseyi üyelerinin çağrısıyla yaşam savunucuları, dün Marmaris Atatürk Meydanı‘nda buluştu.

Projeye verilen ‘ÇED Gerekli Değil’ kararının iptali ve inşaatın mühürlenmesine rağmen faaliyetini sürdüren şirkete karşı protestoya Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Deştin Çevre Platformu; Gökova, Datça, Menteşe, Bodrum, Köyceğiz meclisleri ve Akbelen Ormanı için mücadelesini sürdüren İkizköylülerin yanı sıra Türkiye İşçi Partisi (TİP), Yeşil Sol Parti, TKP, Sol Parti, HDP, Memleket Partisi gibi siyasi partiler de il ve ilçe örgütleriyle destek verdi.

Basın açıklamasını Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi adına okuyan Marmaris Kent Konseyi başkanı Ufuk Beytekin, bir yıldan fazla zamandır Sinpaş’a karşı verdikleri çevre mücadelesini hatırlatarak “Sinpaş, Aşıklar Tepesi‘nden kendi parseline kadar olan Milli Park alanını hem işgal ediyor hem de talan etmeye devam ediyor” dedi:

“İşin tehlikeli ve tuhaf olanı ise, Anayasamızın 23 maddesi kapsamında Marmarislinin seyahat özgürlüğünü engelleyen ve TCK’nın 262.maddesi kapsamında kendini polis, orman görevlisi, jandarma gibi kamu görevlisi yerine koyma suçu işleyen işgalci Sinpaş’ın yerine biz davacıların ve çevrecilerin “Güvenlik tehlikesi oluşturuyorsunuz” denerek Milli Park alanına sokulmamasıdır.”

Soruyoruz, dünyanın neresinde kanunlar uygulansın diyenler gözaltına alınıp, güvenlik tehlikesi sayılıyor?

Turizm diye görmezden geliniyor

İnşaat bölgesinde su ve elektrik altyapısı olmadığına dikkat çekilen açıklamada; “Yarımadada Taşlıca’dan Hisarönü’ ne kadar kanalizasyon altyapısı yokken, 10-15 bin hemşerimize bu imkânı sağlayamazken, Marmaris’in topladığı vergileri bir GYO’ nun projesi için mi harcayacağız?” denildi.

“Bu kentte her şey ‘turizm’ diye görmezlikten geliniyor. Bütün hukuksuz ve kanunsuz işleri nasıl görmezden geleceğiz? Milli Parkımızın halkın girişine kapatılmasını nasıl sineye çekeceğiz? Hepimizin ortak değeri olan ormanın, denizin, kıyıların yok edilmesine ve halkın kullanımına kapatılmasına turizm diye ses çıkartmayacak mıyız?”

Burası Marmaris’in sarı öküzü.

Burayı durduramazsak pusuda bekleyen birsürü inşaat, iskele, maden ve benzeri ruhsatlar bir anda kentimizin tamamını ele geçirecektir. Halkımızı hem milli parklarına hem çevreye hem de hukuka sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Belediye neden yanlışta ısrar ediyor?

Şirketin yanı sıra Marmaris Belediyesi’nin de hukuksuz adımlarına dikkat çeken Beytekin şunları kaydetti:

“Mücadelemizin bir yönü Sinpaş ise bir yönü de belediyedir. Artık belediyeye düşen görev ruhsatları iptal etmek ve inşaatı yasal prosedürüne uygun halde mühürlemek.

 

Peki, Marmaris Belediyesi yetkilileri ne yaptı? Ruhsatları hâlâ iptal etmedikleri gibi mahkemenin iptal kararının sonucunu boşa çıkartacak şekilde Danıştay hükümlerine aykırı olarak 16 ruhsat verdiği yeri usulüne aykırı biçimde tek mühür ile mühürledi. Neden belediye hâlâ yanlışta ısrar ediyor?”

Burası çevre duyarlılığının bir anıtına dönüşsün

Beytekin sözlerine şöyle devam etti:

“Topluma öğretilmiş bir çaresizlik var ya bu ülkede: “Koca şirkete kafa mı tutulur, onların arkası sağlamdır, mahkeme açsanız ne olacak ki, onlar bir şekilde halledip kazanır, kazandınız da ne olacak sanki onlar Danıştay’da iptal ettirir ya da ÇED’ e girer ve geçerler, ruhsatlar iptal olsa ne olacak ki, bu kadar yapılmış ne yani yıkılacak mı? Neresi yıkıldı ki…”

Bu ülkede hep yapanın yanına kar kaldığı için, demokrasinin sadece seçmek olduğu belletildiği için bu teslimiyet yaşanıyor. Ama biz teslim olmuyoruz, itiraz ediyoruz ve talep ediyoruz.

Davaları kazandığımız zaman burası kamulaştırılıp yıkılarak halkına sırtını dönüp onu yok sayan seçilmiş ve atanmışlara, toplumsal çıkar yerine kişisel çıkarını gözetenlere, çevreyi sadece para olarak görüp talan etmeye çalışanlara ve onların destekçilerine çevre duyarlılığının bir ispatı ve sembolü olacak şekilde bir doğa anıtına ve halkın kullanımına uygun bir parka çevrilsin.”

Milli Park girişine polis barikatı: Bizi değil sermayeyi koruyorsunuz

Basın açıklamasının ardından Sinpaş’ın işgal ettiği Marmaris Milli Parkı’nın girişine giden aktivistler, karşısında çevik kuvvet ekiplerinin barikatını buldu.

Girişi kapatılan alanın halka ait olduğunu belirten aktivistlere polis, ‘işçilerin aktivistlere saldıracağı yönünde duyumlar‘ geldiğini ve kendilerinin can güvenliğinin korunması için bu önlemleri aldıklarını söyledi.

Ufuk Beytekin ise, daha önce de bunun söylendiğini ancak işçilerin ‘biz kimseye saldırmayız’ dediğini belirtti ve içerde 300 işçinin bulunmasının inşaatın hukuksuzca devam ettirildiğine dair bir itiraf olduğunu söyledi.

Polis barikatına barikatla karşılık vererek alanda kalmaya devam eden aktivistler bir süre daha direnişe devam etti. Bazı vatandaşlar, barikat önünde dans ederek protesto yaptı.

Israrlı protestonun ardından polis barikatı kaldırıldı ve gönüllüler Milli Park’a girdi.

Nöbette bir mevzi daha kazanıldı

İki haftadır inşaat alanında nöbet tutan ve altı günde iki kez gözaltına alınan Marmaris Kent Konseyi üyeleri, nöbet alanını ilerleterek kendilerine Milli Park içinde çadır kurdu.

Aktivistler daha daha önce de girişteki kapının kaldırılmasıyla birkaç metre ilerleyerek ‘mevzi kazanmıştı’.

Konsey üyesi Halime Şaman, “Alanı kazandık. Nöbet başladı. bir adım daha attık Milli Park kapısının içindeyiz” açıklamasını yaptı. Nöbeti buradan sürdürecek olan aktivistler kaçak inşaata giren çıkan kamyonları engellemek

Çevre savunucuları, 9 Ağustos’ta mahkeme kararının ardından devam eden inşaatın yolunda protesto yaptıkları için ‘yol olmayan bir yerde ulaşımı engellemek’ suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Bundan altı gün sonra inşaat çalışmalarının hukuksuzca devam ettiği görüntüleri paylaşan üyeler, gece saatlerinde ikinci kez gözaltına alınarak geceyi karakolda geçirmek zorunda kalmıştı.

Sinpaş ve Kızılbük GYO şirketlerinin çevre savunucusu Halime Şaman‘a ‘haksız rekabet’ gerekçesiyle açtığı 300 bin liralık tazminat davası ise hala sürüyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.