Malatya madenden geçilmiyor, ÇED başvuruları her geçen gün artıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kayıtlarından Malatya’nın en son madencilik envanterini paylaşan Malatya Çevre Platformu, giderek artan ÇED başvurularına dikkat çekerek "İliç yolunda ilerliyoruz" dedi.

Özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra giderek artan maden projeleri yüzünden madenden geçilemez hale gelen Malatya’da halk, madenlerin yol açtığı hasardan tedirgin.

İliç yolunda ilerliyoruz” diyerek şehirdeki maden baskısının tehlikelerine dikkat çeken Malatya Çevre Platformu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kayıtlarına göre Malatya’nın en son madencilik envanterini paylaştı.

Malatya’da altından bakıra 1300 proje: Depremden sonra yüzde 73 arttı
Malatya’dan yardım çağrısı: Maden için ÇED başvurusu dört yıl içinde 814’e çıktı, kentimiz ölüyor
212 maden sahası daha ihaleye açılıyor
Malatya’da maden için 735 ÇED başvurusu yapıldığı ortaya çıktı

ÇED başvuruları her geçen gün artıyor

Malatya’da 66 maden projesine ‘ÇED olumlu’ kararı çıktı. 392 projeye ÇED gerekli değil kararı verilirken 23 proje için ise ÇED gerekli kararı verildi.

103 İnceleme-Değerlendirme Komisyonu (İDK) süreci kaydedilirken 123 kere halkın katılımı toplantısı (HKT) gerçekleştirildi.

Daha önce depremden beri madencilik faaliyetlerinin ve ÇED başvurularının yüzde 73 arttığına dikkat çeken Malatya Çevre Platformu, Arguvan, Akçadağ, Doğanşehir, Hekimhan, Yeşilyurt, Darende ilçelerinde altın madeni projelerine karşı endişelerini dile getirmişti.

I., II. ve V. grup madenler için 496 ÇED kararı

Bakanlık verilerine göre I., II. ve V. grup madenler için toplam 496 ÇED kararı çıktı.

Birinci grup madenler, inşaat ve yol yapımında kullanılan kum ve çakılın yanı sıra tuğla-kiremit, çimento kili ve çimento-seramik sanayilerine kullanılan kayaçları kapsıyor. Bu grupta yer alan 25 ÇED duyurusu bulunuyor.

İkinci grup madenler ise agrega, asfalt ve hazır beton yapımı için kullanılan kalsit, domolit, kalker, granit, bazalt gibi kayaçlar; mermer, traverten, granit ve bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ve çimento, kireç ve kalsit öğütme tesisinde kullanılan kayaçlardan oluşuyor. ÇED süreçlerinde çoğunluğu oluşturan bu gruptaki madenler için ise 226 ÇED kararı bulunuyor.

Beşinci grup madenler ise elmas, safir, yakut ve zümrüt gibi kıymetli taşları kapsıyor. Bu üç grubun içindeki madenler için 73 adet maden kırma, eleme ve yıkama kararı çıktı.

‣  Pütürge’de kalker ocağı için ‘ÇED gerekli değil’ kararı

III. ve IV. grup madenler için 184 ÇED kararı

III. ve IV. grup madenler için ise 184 adet ÇED kararı çıktı. Bu kararlardan 6 tanesi maden arama içinken 17 tanesi de maden kırma, eleme ve yıkama için.

Üçüncü grup, deniz ve göllerden elde edilen tuzlar, karbondioksit gazı ve hidrojen sülfürü kapsıyor.

Dördünci grup kaolen, dikit, nakrit, halloysit, endellit, anaksit, bentonitin yanı sıra linyit, taşkömürü, antrasit ve asfaltit gibi madenlerden oluşuyor. Demir bakır, çinko ve altın gibi metaller ile uranyum, toryum ve radyum gibi radyoaktif maddeler de bu gruba dahil. Projelerin çoğunlukta olduğu bu grubu kapsayan 133 adet ÇED kararı bulunuyor.

Birinci grup içindeki kum ve çakıl için ruhsatların işletme süresi 5 yıl olarak düzenlenirken diğer madenler için 10 yıl veriliyor. Bu süreye 1 yıldan 7 yıla kadar uzayabilen arama süresi dahil değil.

Madenlerin yanı sıra güneş enerjisi santralleri için projeleri için 105, rüzgar enerji santralleri için 39, hidroelektrik santralleri için 21 ve biyokütle enerji üretimi için 7 ÇED kararı bulunuyor.

Malatya yaylalarında RES mücadelesi: Şimdilik durduruldu
Hasan Kaya
Malatya Çevre Platformu’ndan Hasan Kaya: ‘Depremden sonra burada sağlıklı insan kalmadı’

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR