Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Malatya yaylalarında RES mücadelesi: Şimdilik durduruldu

0

Haber: Burcu Özkaya GÜNAYDIN

*

Malatya’nın Kemaliye, Arapgir, Divriği, Arguvan ilçeleri Sarıçiçek Yaylası’nda yapılmak istenen Şağıluşağı Rüzgar Enerji Santrali için dün köyde yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı köylüler ve Malatya Çevre Derneğince yaptırılmadı. Köylülerin istemediği toplantının yapılamaması sonrası şirket yetkilileri köyü terk etti.

Malatya Çevre Platformu’ndan Hüseyin Çıplak, platform olarak toplantı saatinden önce yöre halkıyla bir araya gelip RES’in tarıma, hayvancılığa , arıcılığa, kuş göç yollarına vereceği zararların ne boyutta olacağı konusunda bilgilendirmede bulunduklarını söyledi.

49 yıllığına yapılması planlanan RES’lerin, Arapgir, Şağıluşağı , Taşdibek , Tarhan ve Sugeçti köylerindeki otlak, yaylak, sulak , tarıma ve hayvancılığa elverişli alanları etkileyececeği belirtiliyor.

‘Yerleşim alanına 300 metre uzaklıkta’

Hüseyin Çıplak, RES’lerin normalde yerleşim alanından uzakta olması gerekirken, bahsi geçen bölgelerde yerleşim yerleri, yaşam alanlarına 300-600 metre arası mesafede bulunduğunun altını çizerek, santralin bu bölgeye zararını şu sözlerle aktardı:

“Santralin pervanelerinden gelen gürültü nedeniyle insanlar evlerinde rahat oturamayacak, kuş göç yollarını etkileyecek. Geçimini tarım hayvancılık arıcılıkla idame ettiren, doğayla iç içe yaşayan yöre halkı göç etmek zorunda kalacak.”

‘Şirket yetkilileri bizi görünce şaşırdı’

Söz konusu proje adını da veren Şağıluşağı köyü, dağlık, engebeli bir köy. Kurulması gereken RES’lerin üç km ötesine kurulması gerekirken, projede 300-600 metre civarına ineceğini gördüklerini belirten Malatya Çevre Derneği Başkanı Hüseyin Çıplak, Şağıluşağı köyü Sarıçiçek yaylasının sınırında bulunan bölge halkının çoğunun göç ettiğini bu bölgede bire avuç insan kaldığını kaydetti.

Çıplak, bu köyün sayı azlığı nedeniyle bilinçli seçildiği görüşünde. Şirket yetkililerinin çevre derneği yetkilileri ve köylüleri görünce şaşırdığını söyleyen Hüseyin Çıplak, “Öyle bir durum var ki muhtarın dahi haberi yok projeden. Biz anlattık hep. Şirket yetkilileri kalabalığı görünce afalladı. Tutanak tutuldu toplantı yapılmadı. Süreç resmi olarak tamamen durmadı ama önemli bir adım oldu. Biz de takipteyiz. Doğayı, canlıyı, taşı, toprağı koruyacağız” diye konuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.