ManşetTürkiye

Madımak Katliamı davası zaman aşımından düştü

0

Sivas‘ta 2 Temmuz 1993 tarihinde, Madımak Oteli‘nde gerçekleştirilen katliamın  firari sanıkları Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılandığı davanın son duruşması zamanaşımı gündemiyle Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

33 yazar, ozan ve düşünürün, yakılarak katledilmesinin üzerinden geçen 30 yıldan sonra zamanaşımı tehlikesi altında olan davanın bugün görülen duruşmasında mahkeme heyeti kararını verdi. Sivas Katliamı Davası, zamanaşımı kararıyla düşürüldü.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, kaçaklık durumunun zamanaşımı süresini etkilemeyeceğini ileri sürdü ve üç firari sanık hakkında zamanaşımı uygulanarak davanın düşmesini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, savcının talebine uyarak davayı zamanaşımından düşürdü.

Artı Gerçek‘ten Yıldız Tar‘ın aktardığına göre, duruşmada müştekilerden Hüseyin Karababa ise, “katillerden biri olduğunu ve taşları yığdığını” iddia ettiği dönemin valisi ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun mahkemeye çağrılması gerektiğini söyledi: “Devletten kimse yargılanmadı. Devlet, Alevilere karşı suç işledi Sivas’ta. Ortada bir soykırım vardı.”

avayı adliyede takip edenler, kararı oturma eylemiyle protesto etti. Adliye içinde basın açıklamasına verilmemesi üzerine adliye önünde basın açıklaması yapılıyor. “Sivası unutma, unutturma” sloganları atıldı.

Mahkeme başkanının taleplerini sorduğu Karababa, “Otuz yıldır talep ediyorum.  Üç, beş çakalın üstüne yıkarak Alevi katliamını basitleştirip, anlamsızlaştırıyorlar. Yineliyorum, Alevi soykırımı var. Karamollaoğlu ifadeye çağrılmadıkça, Türkiye Cumhuriyeti karanlıklar altında kalacaktır. Hem de Karamollaoğlu’nu pamuk yapanlar, onun sağında duranlar, solunda duranlar onla birlikte anılacaktır” diye konuştu.

“Sanık sandalyeleri 30 yıldır boş”

Davanın otuz yıldır avukatı olan Şenal Sarıhan ise; boş sanık koltuklarını göstererek, “Şu sahne her şeyi anlatıyor. 30 yıldır sanık sandalyeleri boş. Alman makamlarıyla yazışmanızda zamanaşımına vurgu var. Ancak biz yıllardır ortada insanlığa karşı işlenmiş suç olduğunu söylüyoruz. Bu suçlarda aftan söz edilemez, zamanaşımı olamaz” dedi.

Saruhan, kaçak sayılmanın zamanaşımını durduracağını da vurguladı.  Sarıhan’ın 2014’te AYM başvurusu ise hâlâ sonuçsuz. Sarıhan’ın 2019’da dosyaya yargılaması devam eden üç kişiyi de ekleyerek yinelediği başvuru 2021’de AYM gündemine alındı ancak henüz karar çıkmadı.

Kararı değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, “Bu saatten sonra saflarımız daha net olacak. Kiminle savaşacağımıza, kiminle barışacağımıza biz karar vereceğiz. Bu mahkemeyi mahşere bırakmayacağız” dedi.

Duruşmaya Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Gökçe Gökçen, Orhan Sarıbal, Veli Ağbaba, Ulaş Karasu, Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca ve çok sayıda gazeteci ve siyasetçi katıldı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.