Yazarlar

Madem küresel ısınma var, niye kar yağıyor?

0

Türkiye son yılların en soğuk Aralık ayını geride bıraktı. 2017’ye ise aşırı soğuk hava sistemi olan Godzilla ile merhaba diyoruz. An itibariyle (06 Ocak 2017, Cuma 11.24) Godzilla’nın Edirne’ye ulaştığını gözlemlemek mümkün. Bu şekilde giderse Cuma akşamı İstanbul’da başlayacak kar yağışı Cumartesi ve bir miktar Pazar da devam edecek. Umuyorum ki siz bu satırları okurken İstanbul ve genel olarak Marmara Bölgesi’nde lapa lapa kar yağıyor olacak.

Kaynak:https://orhancabarov.wordpress.com/

Kar yağışını takip eden günlerde hava sıcaklıkları 0’ın altına inecek ve önümüzdeki haftayı İstanbul ölçeğinde dondurucu soğuklarda geçireceğiz.

Havadelisi.com’da yazıldığı şekilde “Cuma gecesinden Çarşamba gününe kadar sıcaklıklar belki de hiç sıfır derece üstüne çıkamayacak. İstanbul’da günlük maksimum sıcaklıkların 4 gün boyunca sıfır derecenin üstüne çıkamadığı en yakın periyot 1987 Mart ayı. Yani 30 yıllık bu uzun süren soğuk rekorunu bu sistemde egale etmeye çalışacağız.”

Kaynak: havadelisi.com

Resimde de görebileceğiniz gibi Doğu Avrupa ve Balkanlar’ı önümüzdeki hafta ekstrem soğuklar bekliyor. Mevsim normallerinin 8-10 derece altını göreceğiz o hafta.

Peki o zaman asıl sorumuza gelelim: Madem küresel ısınma var, o zaman niye kar yağıyor?

(New York’ta kar yağıyor ve donuyor – küresel ısınmaya ihtiyacımız var! İmza: Donald J. Trump)

Kıdemli bilim insanı Kevin E. Trenberth “İklim aşırılıklarını iklim değişikliğiyle ilişkilendirmenin yolu” başlıklı makalesinde bunu şu şekilde açıklıyor:

“Bir hava olayının iklim değişikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı sorusu yanlış bir sorudur. Tüm hava olayları iklim değişikliğinden etkilenir çünkü meydana geldikleri ortam eskisinden daha sıcak ve nemli.”

İklim değişikliğini gözlemlemenin asıl yolu anomalileri gözlemlemektir çünkü bu anomaliler geçmiş mevsimlerin sınırlarının dışındadır.

Antropojenik iklim değişikliğinin etkisini göz ardı edemeyiz ama bu etki çok büyük de değildir. Hava değişir ve sıcaklık ortalamalarının mevsim normallerinin altına ya da üstüne çıktığı dönemler de olur, ama insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle normalde gözardı edebileceğimiz bu küçük oynamaları bu yeni dönemde bazı aşırı hava olaylarına sebebiyet verir.

Küresel ısınma var. 2016 en sıcak yıl oldu. Ama iklim değişikliği nedeniyle dünya bir anda ısınacak değil. İklim değişikliğinin etkisini “aşırılık” olarak hissediyoruz. Aniden bastıran seller, mevsiminden soğuk havalar, mevsiminden sıcak havalar ve beklenmeyen kuraklıklar. Bir mevsimi çok sıcak ve kurak geçirirken diğer mevsimi çok soğuk ve seller altında geçirebilir. İklim değişikliği kendini aşırılıklarda gösteriyor.

İklim değişikliğinin yağışlara olan etkisi kısmında ise Trenberth şöyle diyor:

Hava 1970’lerde olduğundan daha sıcak ve nemli ve bu da yağış ve fırtınaları %5-%10 güçlendirerek geri döndü. Sıcak ve nemli hava karaya kolayca taşınıyor ve hidrolojik döngünün bir parçası olarak daha yoğun yağışlara neden oluyor – ki bunları da yeni dönemde gözlemleyebiliyoruz.

Kısacası evet, iklim değişikliği yüzünden kar yağıyor.

Gelelim İstanbul özeline:

Bu haftasonu İstanbul’da gözlemleyeceğimiz kar yağışı aslında bilimsel olarak aşırı ama bana kalırsa çok da aşırı değil. Bunu çocukluğunu balkonunda kardan adam yaparak geçirmiş bir Ankaralı olarak söylüyorum. Ama sulu karın bile İstanbul’da hayatı nasıl felç ettiğini gördüğüm için Godzilla’dan çok umutluyum. Ancak hayatımız tamamen felç olduğunda iklim değişikliğini azaltmak ve uyum sağlamak için gerçek adımlar atacağımızı düşünüyorum.

07 Ocak 11.30, Ortaköy-Beşiktaş

07 Ocak 2017 Edit: Cuma günü gündüz İstanbul’da termometreler 16C’yi ölçtü, muhtemelen bu kışın en yüksek sıcaklığıydı bu. 14.00’te istasyonlar 12C’yi gösteriyorken yaklaşık 45 dakika içinde 10 derece soğuyarak sıcaklıklar 2C’ye indi. Gün içinde mevsim değişti. Yağmur bu yüzden yükseklerde buz olarak yağdı. Akşam 18.00’de tüm şehirde kar yağışı başlamıştı. Yağışlar hala (07 Ocak 14.43) aralıksız devam ediyor ve yükseklerde 50-60cm, kıyılarda 20-30cm kar gördük. MGM kar kalınlığını İstanbul için 17cm veriyor. Müthiş bir soğuk hava dalgası tepemizde.

Bu soğuk hava dalgası Kuzey Avrasya’da oluşan Kutup soğuklarının karayelle birlikte Orta Avrupa ve Balkanlar üzerinden ülkemize taşınmasıyla oldu. 07 Ocak 2017’de İklim Bilimci Levent Kurnaz’ın dediği gibi:

 

 

Bu arada aslında yakın zamanda Türkiye’de aşırı hava olayları yaşandı.

Aralık ayının son haftasında Doğu Akdeniz’de kar yağdı. Orada yaşanan felaketi ana akım medyada görmediğimiz için yine Havadelisi.com’dan alıntı yapıyorum:

10 günde içinde yıllık ortalama yağışın tamamını aldı bu bölge. Seralarda ciddi hasarlar meydana geldi, ölen ve yaralanan çiftçiler oldu. Aniden bastıran kar yüzünden yüksek bölgelerde mahsur kalan küçükbaş hayvanlar telef oldu, karın ağırlığı yüzünden ahırlar çöktü, evlerin çatıları çöktü.

Erdemli, Yeniyurt
Kaynak: Havadelisi.com

Yağışın ardından gelen yağmurlar ve o yağmurlarla eriyen kar suları aniden merkeze inince merkezde sel aldı, mal ve can kayıpları oldu.

Çok aşırı zamanlar geçiyoruz ülkecenek, gerçekten çok üzgünüm. İyi yandan bakarsak iklim değişikliği hepimizi etkiliyor, ama maalesef en çok ve en kötü etkilenenler en fakirler olacak.

Bu soğuk havalarda yakacak bulamayacaklar, aşırı hava olayları nedeniyle yıkılan meyve ağaçları ve seralar yüzünden artan gıda fiyatları en düşük gelirlileri etkileyecek, evsiz insanlar ve hayvanlar sokaklarda donacak. Bunların hepsi de kömür, petrol, doğal gaz, inşaat, havayolu, kargo, endüstriyel tarım ve hayvancılık şirketi sahipleri zenginliklerine zenginlik katsın diye olacak.

Herkese keyifli kar tatilleri dilerim.

More in Yazarlar

You may also like

Comments

Comments are closed.