Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Loç vadisinde bilirkişi incelemesi: Yöre halkı Toma ile tanıştı!

0
Fotoğraf: Diren Cevahir Şen

Loç Vadisi bir kez daha HES tehdidi ile karşı karşıya. Bugün Or-Ya Şirketinin ikinci defa aynı yer için yaptığı HES başvurusu için bölgede bilirkişi incelemesi yapılıyor. Loç Vadisi’ndeki Süreci ilk günden bu yana yakında takip eden avukat Diren Cevahir Şen‘den aldığımız bilgiye göre 100 kadar jandarma ve bir adet jandarma Toma’sı aracılığı ile Cide halkının alana girişi engelleniyor.

Or-Ya Enerji, Loç Vadisi’ne HES yapmak için 2009 yılında ilk başvurusunu yapmış yöre halkı ve ekoloji aktivistlerinin mücadelesi sonucu bu başvuru 2012’de Danıştayca, “İtiraz yolu da kapalı olmak üzere” iptal edilmişti. Aynı şirket OHAL koşullarından yararlanarak 2016 yılında tekrar başvuruda bulunmuştu. Bugün gerçekleşen bilirkişi incelemesi de yeni başvuru kapsamında yapılıyor.

8 yıldır Loç Vadisi sürecinin içinde bulunan avukat Diren Cevahir Şen’in aktardıklarını paylaşıyoruz;

“Loç Vadisindeyim avukat bir arkadaşım ile birlikte. Buraya sabah İstanbul’dan geldik bilirkişi incelemesini yerinde gözlemlemek üzere. Ortada bir yüksek yargı kararı, Danıştay kararı olmasına karşın yeniden aynı şirket aynı yer için HES başvurusunda bulundu ve HES için ÇED başvurusu yaptılar. Danıştay iptal etmiş ve itiraz yolu da kapalıdır demişti ilgili kararında.

Asıl mesele ise şu. Şu an burada bir bilirkişi incelemesi var. Bölgeye mahkemenin atadığı heyet girecek ancak gördüğümüz kadarıyla burada yüz kadar jandarma var ve bir jandarma Toması var.

Loç vadisine ilk defa Toma ile geldiler. Ben buna ilk defa şahit oluyorum. Ben şu anda köyde yayladayım. Aşağıda bekleyen çok sayıda jandarmayı da görüyorum. Muhtemelen kimlik kontrolü de yapacaklardır. Duyumlarımıza göre jandarma tarafından “Yabancıları bölgeye almayacağız” açıklaması da yapılmış. Keşif  ise saat 13:00’de başlayacak. Yöre halkı ceplerindeki son kuruşlarını da keşif yapması için bölgeye gelen bilirkişilerin ücreti olarak ödedi.

Ben bu sabah İstanbul’dan geldim buraya. Keşfin yapılacağı yolu da görüyoruz. Aşağıya doğru inen bir yol var ama vadiye giriş yolunu kesmişler. Oradan kontröllü geçiş yaptıracaklar diye tahmin ediyoruz.

Toma getirmiş olmalarını özellikle belirtme nedenim de şu. Loç Vadisinde daha önce hiç olmamış bir şey bu. Buradaki yol normal aracın bile zorlukla geçebileceği bir arazi iken toma ile gelmişler. Bu neyin endişesi, neyin korkusudur anlamış değiliz. Diğer yandan ilçede ne toma ne de kolluk kuvvetlerine bağlı bir araç yok. Muhtemelen onları da Kastamonu’dan getirmişler.”

Loç Vadisi süreci ve bölgedeki Sarı Yazma direnişine 2017 sonunda Diren Cevahir Şen ile gerçekleştirdiğimiz röportaj sırasında da yer vermiştik.

Gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.

Sarı Yazma yeniden isyanda: Loç Vadisi’ne HES yapılmasına geçit yok!

Loç Vadisi’ne yeniden HES tehdidi: O memuru buluruz, ona da dava açarız!

Loç Vadisi yeniden HES tehdidi altında

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.