ManşetDoğa MücadelesiYerel

Sarı yazmalıların zaferi kesinleşti: Danıştay, şirket başvurusunu reddetti

0

Kastamonu Cide ilçesi sınırlarında yer alan Loç Vadisi’nde yapılması planlanan Cide Regülatörü Ve Hidroelektrik Santrali projesine karşı yürütülen mücadelede sona gelindi, sarı yazmalıların zaferi kesinleşti.

Danıştay 6’ncı Dairesi, Orya Enerji‘nin proje için aldığı Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu raporunun iptal edildiği mahkeme kararını temyiz etme talebini reddetti. Danıştay, kararını ‘düzeltme yolu kapalı’ ifadesiyle aldı.

Kararı sosyal medya hesaplarından duyuran Cide Belediyesi “Sarı Yazmalı kadınların isyanı nihayet kazandı” ifadelerini kullandı. 

12 yıllık mücadele

Orya Enerji bölgede faaliyet yürütebilmek için ilk başvurusunu 2009 yılında yapmıştı.  Yöre halkı ve ekoloji aktivistlerinin mücadelesi sonucu 2011 yılında Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 2015 yılında ise Danıştay ÇED raporunu iptal etmişti.

Proje alanını, Küre Dağları Milli Parkı’ndan yalnızca 245 metre uzağa çeken şirket, OHAL koşullarından yararlanarak 2016 yılında tekrar ÇED sürecini başlattı. ÇED Olumlu kararına karşı açılan dava sonrası mahkeme tarafından yeniden bir bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verildi.

TOMA eşliğinde bilirkişi incelemesi

Jandarmaların da TOMA ile eşlik ettiği bilirkişi incelemesinin sonrasında hazırlanan raporda Cide HES projesinin havzadaki ekosistem bütünlüğünü bozacak nitelikte olumsuz etkileri olacağı belirtilmişti.

Bilirkişi raporunun da teslim edilmesinin ardından kararını açıklayan Kastamonu İdare Mahkemesi projenin ekolojik bütünlüğü bozacağı, dere yatağının kirlenmesine sebep olacağı, alanda erozyon, heyelan ve toprak kaymasına neden olacağı gerekçeleriyle ÇED Olumlu kararını iptal ettiğini duyurdu. Orya Enerji ise kararı temyiz etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.