ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Sarı yazmalılar kazandı: Loç Vadisi’nde HES’e ikinci kez iptal kararı

0

Kastamonu Cide ilçesi Loç Vadisi’nde Orya Enerji tarafından yapılması planlanan Cide Regülatörü Ve Hidroelektrik Santrali projesi (HES) için ikinci kez verilen ÇED Olumlu kararı Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Karar Cide Belediyesi tarafından duyuruldu. Yapılan açıklamada “Karamsar günler yaşıyoruz! Bir nebze güzellik paylaşalım. Loç vadisi HES için, firmanın açmış olduğu davaya, Kastamonu idare mahkemesince ret kararı verildi” denildi.

12 yıllık mücadele

Orya Enerji bölgede faaliyet yürütebilmek için ilk başvurusunu 2009 yılında yapmıştı.  Yöre halkı ve ekoloji aktivistlerinin mücadelesi sonucu 2011 yılında Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 2015 yılında ise Danıştay ÇED raporunu iptal etmişti.

Proje alanını, Küre Dağları Milli Parkı’ndan yalnızca 245 metre uzağa çeken şirket, OHAL koşullarından yararlanarak 2016 yılında tekrar ÇED sürecini başlattı. ÇED Olumlu kararına karşı açılan dava sonrası mahkeme tarafından yeniden bir bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verildi.

TOMA eşliğinde bilirkişi incelemesi

Jandarmaların da TOMA ile eşlik ettiği bilirkişi incelemesinin sonrasında hazırlanan raporda “Küre Dağları Milli Parkı tampon bölge sınırları içerisinde yapılması planlanan Cide HES projesinin havzadaki ekosistem bütünlüğünü bozacak nitelikte olumsuz etkileri olacağı” söylendi. Raporda ayrıca şu bilgiler paylaşıldı:

Ekolojik dengenin bundan zarar göreceği, proje alanının Küre Dağları Milli Parkı mutlak zona olan yakınlığı ve etki alanında olması ile havzanın mansap ve memba kısımlarına da olumsuz etki ederek buralarda bulunan doğal ve kültürel kaynak değerlerine olumsuz etkilerinin olabilecek olması dikkate alınarak proje çalışmasının alandaki ekolojik dengeye olumsuz yönde etkileyeceği kanaatine varılmıştır.

Fotoğraf: Kastamonu Gazetesi

Mahkeme ikinci kez iptal etti

Bilirkişi raporunun da teslim edilmesinin ardından kararını açıklayan Kastamonu İdare Mahkemesi projenin ekolojik bütünlüğü bozacağı, dere yatağının kirlenmesine sebep olacağı, alanda erozyon, heyelan ve toprak kaymasına neden olacağı gerekçeleriyle ÇED Olumlu kararını iptal ettiğini duyurdu. Kararın tebliğinden sonra Danıştay’a itiraz için götürülebilecek.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.