Doğa MücadelesiManşet

Loç Vadisi’ne yeniden HES tehdidi: O memuru buluruz, ona da dava açarız!

0

Kastamonu’nun Cide ilçesindeki Loç Vadisi bölgesinde yaşayanlar, yargı kararıyla iptal edilen HES projesi için şirketin yeniden başvuru yapmasına tepki gösterdi. Aynı projeyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuran Orya Enerji adlı şirkete tepki gösteren Cideliler, projeyi değerlendirecek memurlara da çağrı yaparak, onay vermeleri halinde memurlara da dava açacaklarını belirtti.

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyen Loç Vadisi Platformu üyeleri, Loç Vadisi halkının yaşam alanlarını, sularını, kültürünü sonuna kadar korumaya yeminli olduklarını belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Komisyonu’nun başvuru dosyasını reddetmesini istedi.

“Arsız bir şekilde aynı ÇED’i sundular”

Loç Vadisi halkı adına basın açıklamasını okuyan Arzu Ay, “Orya Enerji’nin arsız bir şekilde Bakanlığa bir kez daha aynı ÇED’iisunduğunu” ifade ederek, “Orya Enerji Danıştay kararlarını hiçe sayarak, 2009 yılında sunduğu ÇED raporunu, aynı şekliyle Bakanlığa tekrar sunmuştur” dedi.

Arzu Ay, HES’le ilgili 5 madde sıralayarak, geçmişteki projeyle ilgili yargı kararında sıralanan 5 maddeyi de hatırlatarak, şirketin bu karar yokmuşçasına davrandığını belirtti. Ay’ın sözünü ettiği 5 madde şöyle:

-Regülatör yani su birikecek alanda 10 bin adet farklı türde ağaç vardır. Bu ağaçlar milli park sınırındadır. Bu ağaçlar kesilmeden regülatörün su tutması mümkün değildir.

-Cide HES projesi, bütüncül bir havza planının parçası olarak hazırlanmamıştır.

-Havza bütünü içinde yer alacak diğer HES projelerinin de çevresel baskısı ile ekolojik denge tahribatı olacaktır.

-Devrekani Çayı’ndan çekilecek aylara bağlı olan su miktarının ekolojik hayata ne gibi etkiler yapacağı irdelenmemiştir.

-Projede, 647 bin metreküp hafriyat hacmi için 260 bin metrekare yere ihtiyaç varken, hafriyat alanı için ayrılan yer 60 bin metrekaredir. Aradaki fazla çıkan hafriyatın nereye döküleceği bilinmezdir.

“Kültürümüz yok olacak”

Loç Vadisi halkı, basın toplantısına yöresel kıyafetleriyle katıldı

Loç Vadisi’nin kendileri için ne anlama geldiğine de değinen Arzu Ay, “Orası bizim baba toprağımız. Bize sormadan, usulsüz bir şekilde tecavüz ediyorlar topraklarımıza. Yeni nesili oraya götürmemiz için bir şey sunmamız gerekiyor. Ama bu projeden sonra Loç Vadisi’ne ilişkin sunabileceğimiz bir şey kalmayacak. Bir süre sonra kültürümüz yok olacak.” diye konuştu.

“O memurları bulacağız”

Arzu Ay’ın ardından söz alana Erdinç Ay ise, yarın saat 10.30’da Çevre Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda yapılacak görüşmede itirazlarını dile getireceklerini ifade ederek, “Bakanlık’taki memurlar, dosyaya şekil şartlarına uygun diyerek onay vermeleri halinde, o memurları da bulacağız ve dava açacağız.” dedi.

“Endemik bitkiyi başka yere taşıyacaklar”

Ay, şirketin projede Loç Vadisi’ndeki endemik bitkileri alıp başka bir yere taşıyacağını belirttiğini ifade ederek, “Adı üstünde endemik bitki. Başka bir yere taşınması söz konusu bile olamaz” diye konuştu.

 

(Can Bursalı – Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.