ManşetDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiYerel

Bartın doğası can çekişiyor

0
Fotoğraf: Diren Cevahir Şen

Doğal güzelliğiyle ünlü Bartın son günlerde şehir merkezinde ve ormanlık alanlarında gerçekleşen birden çok ekolojik yıkımın tehdidi altında.

Şehir içerisindeki tarihi ağaçlar ‘cami inşaatı’ ve ‘ağaçların polen yayması’ gerekçeleriyle ardı ardına kesilirken, endemik türlerin bulunduğu ormanlık arazilerdeki ağaçlar ise taş çıkartmak için yok edildi.

Evliya Çelebi’yi gören 500 yıllık ağaç kesildi

Bartın ilinde yer alan Gölbucağı Mahallesi’nde Tarım İl Müdürlüğü bitişiğindeki çocuk parkında bulunan 500 yıllık dişbudak ağacı Evliya Çelebi Camisi inşaatına yer açmak için kökünden kesildi.

Kesim işlemine tepki gösteren mahalle sakinlerinden Mehmet Kalafat yaptığı açıklamada “Yeni Evliya Çelebi Cami yapıyoruz diye Evliya Çelebi’yi görmüş bir ağaç cinayete kurban gitti” dedi.

‘Tarihe veya doğaya saygıları yok’

Yakın zamanda kalan üç tarihi ağaçtan ikisinin de kesileceğini belirten Kalafat, “Bu ağzı dili olmayan zenginliklerimizi koruyacak bir makam yok mudur? Vicdanlar bu kadar mı körelmiş ve kabuk bağlamıştır” diye sordu.

Bartın’da, Endüstri Meslek Lisesi olarak kullanılan 120 yıllık tarihi binanın da geçtiğimiz yıl külliyeli cami yapılmak üzere yıkıldığını hatırlatan Kalafat, yetkililerin tarihe veya doğaya bir saygı duymamasını eleştirdi. Yeni yapılması planlanan cami ise tarihi bina yerine yapılan caminin bir kilometreden daha az bir mesafesinde yer alıyor.

40 yıllık kavak ağaçları kesildi

Öte yandan Bartın Atatürk Stadyumu’nun arka tarafında yer alan çocuk parkında başka bir ağaç kesimi daha gerçekleşti. Bartın Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kesimin gerekçesi ise bu sefer kavak ağaçlarının polen yayması oldu.

Avukat Diren Cevahir Şen Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Lise dönemimden beri orada büyüyen 40 senelik kavak ağaçları birdenbire Belediye yetkilileri tarafından kesildi. Kesimlerin neden yapıldığı sorulduğunda ise ‘emir öyle geldi’ cevabı verildi” dedi.

Fotoğraf: Gökhan Başoğlu

Gerekçe ağaçların polen yayması

Yaklaşık 10 ağacın kesildiğini belirten avukat, konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne bilgilendirme başvurusunda bulunulduğunu belirtti. Gelen cevapta ise şu ifadeler yer aldı:

Kavak ağaçlarının bahar aylarında üretmiş olduğu polenden dolayı solunum sorunu ve alerjik reaksiyonu bulunan vatandaşlarımızın sağlığını olumsuz etkilediği ve boyları 12 ile 13 metreyi bulan ağaçların yerleşim ve yaşam alanlarına yakınlığı da göz önünde bulundurularak oluşabilecek can ve mal kaybını önlemek için kesildi.

Fotoğraf: Gökhan Başoğlu

‘Baraj için ormanlık alanda taş kırıyorlar’

Bartın’daki başka bir ekoloji katliamının ise ormanlık arazilerde yapıldığını söyleyen Şen, Ulus ilçesine bağlı Kumluca Beldesi’nde Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan ormanda taş kırmak için birçok ağaç kesildiğini belirtti.

Yerel muhabir Ayhan Acar tarafından görüntülenen olayı değerlendiren Şen “Oradaki endemik bitkiler ve orman katledilmiş. Gerekçe olarak ise Kozcağız’daki baraj için taş gerekli olması gösterildi” dedi.

‘Kesim için izinleri yok’

Şen, kendisinin de bu sefer başka bir lokasyonda taş çıkartmak için yapılan orman kesimlerini görüntülediğini söyledi. Gürgenpınarı mevkiinde yapılan taş ocağındaki işlemleri görüntülediğini söyleyen Şen kesimlerin yolun karşı tarafında da devam ettiğini söyledi ve “Bildiğimiz kadarıyla bu işlemler için herhangi bir izinleri yok” dedi.

Ormanlık arazilerin ve tarihi ağaçların bu şekilde kesilmesine sessiz kalamayacaklarını belirten Şen, konuyla ilgili bölgede bulunan Bartın Kültür ve Çevre Varlıklarını Koruma, Bartın Tel Kırma Derneği, Halkevleri gibi oluşumlar ile iletişime geçtiğini söyledi.

Ekip, konuyla ilgili bilgilendirme başvurularını tamamladıktan sonra, ağaç kesimlerinin durdurulması için yasal başvuruda bulunacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.