ManşetDoğa MücadelesiYerel

Loç Vadisi’nde HES’e geçit yok

0

Kastamonu‘nun Cide ilçesinde yer alan Loç Vadisi‘nde OR-YA Enerji tarafından yapılmak istenen Hidroelektrik Santral (HES) projesi bir kez daha Danıştay tarafından reddedildi.

Kastamonu İdare Mahkemesi, OR-YA Enerji’nin HES projesine ilişkin “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu” kararını iptal etmiş, şirket, mahkemenin kararının bozulması ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı.

bianet’ten Tansu Pişkin’in haberine göre Danıştay 6’ncı Dairesi’nin oy birliğiyle verdiği kararında, “Temyiz edilen İdare Mahkemesi kararının yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından, bu konudaki istemin reddine” ifadesine yer verildi. Böylece “ÇED olumlu” kararının iptali üst mahkemece onaylanmış oldu.

Erdinç Ay: Artık buraya gelmesinler

Loç Vadisi Karadibi köyünden Erdinç Ay, şirketin yaklaşık 11 yıldır iki kez Cide ÇED raporu yazdığını, raporların iki kez hem Kastamonu İdare Mahkemesi hem de Danıştay tarafından reddedildiğini, bölgeye gelen bilim insanlarının da projenin buraya uygun olmadığını söylediğini aktararak şirkete şöyle seslendi:

Biz hasım değiliz. Artık bunu bir derbi mücadelesine çevirmesinler, bir kez daha ÇED raporu yazıp sunmasınlar, hırs yapmasınlar. Gözüken o ki Cide’de HES projesi milli parklara, ekolojik yapıya, Loç halkının bünyesine uygun değil. Bu yüzden artık gelmesinler.

Kendileri zaten boru imalatıyla uğraşıyorlar aynı zamanda, boru yapmaya devam etsinler, inşaat sektörüne girdiler, ona devam etsinler ama artık bizim buraya gelmesinler.

Fotoğraf: Kastamonu Gazetesi

12 yıllık mücadele

Orya Enerji bölgede faaliyet yürütebilmek için ilk başvurusunu 2009 yılında yapmıştı.  Yöre halkı ve ekoloji aktivistlerinin mücadelesi sonucu 2011 yılında Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 2015 yılında ise Danıştay ÇED raporunu iptal etmişti.

Proje alanını, Küre Dağları Milli Parkı’ndan yalnızca 245 metre uzağa çeken şirket, OHAL koşullarından yararlanarak 2016 yılında tekrar ÇED sürecini başlattı. ÇED Olumlu kararına karşı açılan dava sonrası mahkeme tarafından yeniden bir bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verildi.

Jandarmaların da TOMA ile eşlik ettiği bilirkişi incelemesinin sonrasında hazırlanan raporda “Küre Dağları Milli Parkı tampon bölge sınırları içerisinde yapılması planlanan Cide HES projesinin havzadaki ekosistem bütünlüğünü bozacak nitelikte olumsuz etkileri olacağı” söylendi.

Bilirkişi raporunun da teslim edilmesinin ardından kararını açıklayan Kastamonu İdare Mahkemesi projenin ekolojik bütünlüğü bozacağı, dere yatağının kirlenmesine sebep olacağı, alanda erozyon, heyelan ve toprak kaymasına neden olacağı gerekçeleriyle ÇED Olumlu kararını iptal ettiğini duyurdu.

OR-YA Enerji ise mahkemenin kararına ikinci kez itirazda bulundu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.