Kanal İstanbulManşet

Kurum’un ‘gündemimizde yok’ dediği Kanal İstanbul, Bakanlığın stratejik planında

0

AKP‘nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı Murat Kurum’un “İstanbullunun gündeminde olmayan bizim gündemimizde olmayacak” sözlerine karşın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı’nda Kanal İstanbul’a yer verildiği ortaya çıktı.

Proje, bakanlığın “Ülkemizin denizyolu taşımacılığındaki yoğunluğunu azaltmak ve denizyolu trafiğinin daha güvenli, daha hızlı ve daha ekonomik hale getirilmesini sağlamak üzere bir suyolu oluşturulacaktır” hedefinin altında yer alıyor.

Cumhuriyet‘ten Sarp Sağkal’ın aktardığına göre, şu ana kadar projenin yüzde 20 oranında tamamlandığı aktarılan planda, 2027’de kanalın yüzde 30’unun, 2028’de de yüzde 45’inin tamamlanmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Riskler: İptal davaları, yatırım maliyetinin yüksekliği

Hedefin “risk” başlığının altında ise şu tespitlere yer veriliyor:

“Yatırım maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle özel sektör girişimciliğinin yetersiz kalması, ÇED olumlu kararının iptali ile Çevre Düzeni Planı ve İmar Planları’na karşı açılan iptal davalarının süreçte gecikmeler yaratması nedeniyle yatırımın gerçekleşmemesi, ihale sürecinde yapılan itirazlardan kaynaklanan gecikmeler nedeniyle yatırımın gerçekleşmemesi…”

Öngörülen maliyet beşe katlandı

Bakanlığın 2019-2023 yılı stratejik planının maliyet tahmininde bedeli 75 milyar TL olan kanalın yapım bütçesi yeni planda 356 milyar 176 milyon 423 bin 533 TL olarak gösteriliyor

Projenin stratejileri ise “Doğanın ve çevrenin korunmasına azami özen gösterilecektir. Proje süreci, paydaş kurum/kuruluşlarla güçlü bir işbirliği içerisinde yürütülecektir. İstanbul Boğazı’nın tarihsel ve kültürel dokusunu korunacaktır” ifadeleriyle anlatılıyor

Planda projeyle ilgili de “İstanbul Boğazı gemi trafiği artmaktadır. Boğaz çevresindeki tarihi dokular ve canlı yaşamı trafik nedeniyle tehdit altındadır” tespitlerine yer veriliyor.

Kanal İstanbul imar planı iptal edildi
‣ Tema Vakfı’nın Kanal İstanbul’da plan değişikliğine karşı açtığı dava reddedildi
‣ Kanal İstanbul projesiyle evlerinden edilmek istemeyen Şahintepeliler imar planına dava açıyor
‣ Kanal İstanbul kapsamındaki Yenişehir’ in planları revize edildi: TMMOB dava açıyor
‣ Danıştay, Kanal İstanbul için yapılacak demiryolu ihalesini iptal etti

Yargı, projeyi üç kez iptal etti

İstanbul’un bozulmamış tarım ve orman arazilerine yapılacak Kanal İstanbul ve çevresinde kurulmak istenen Yenişehir için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından etap etap imar planları hazırlanmıştı.

Yedi etaplık planın ilk üçü yapılaşma, kalan etaplar ise arkeolojik ve göl alanlarını kapsıyordu. 2021’de onaylanan ve verimli arazileri konut imarına açan bu planlara karşı İBB, hukuki mücadeleye girişmişti.

Açılan davalar sonucu İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin  “Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı 1. Etap Projesine” ilişkin imar planları iptal edildi. Aynı mahkeme, 29 Aralık 2023 tarihli kararıyla 2’inci etabın imar planlarını, 30 Ocak 2024 tarihli kararıyla da 3’üncü etabın imar planlarını şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuk uygun olmadığı için istinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile iptal etti. Böylece kanalın çevresine kurulması planlanan Yenişehir’in konut inşaatları yapılacak bütün etaplarının planları iptal edilmiş oldu.

İBB’nin Kanal İstanbul için verilen “ÇED olumlu” kararı karşı açtığı dava da Danıştay’da görülüyor.

Kurum sözünü etmiyor, İmamoğlu ‘yaptırmayacağız’ diyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İnadına yapacağız” dediği Kanal İstanbul Projesini bakan olduğu dönemde ısrarla vaat eden Murat Kurum, İstanbul adaylığı sürecinde pek gündeme getirmiyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise seçim çalışmaları nedeniyle yaptığı pek çok etkinlikte Kanal İstanbul’a izin vermeyeceklerini tekrarlıyor.

Son olarak Küçükçekmece’de önceki gün yurttaşlarla ile bir araya gelen İmamoğlu, Kurum’a seslenerek  “Gündemini sen belirleyemiyorsun ki senin öyle bir yetkin yok. Madem öyle iddialısın çık kameraların karşısına de ki ‘Kanal İstanbul yapılmayacak’ diyebilir mi? Diyemez” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslenen İmamoğlu şöyle konuştu: Desem ki bugün Kanal İstanbul’u yapalım ne var ne yok her şeyi bir günde çatır çutur imzalar. Ama buradan söylüyorum; sen o işi unut kardeşim. Kanal İstanbul’u unut! Bu milletin geleceğini yok edecek rant projesine, böyle bir çevre düşmanı projeye bu millet ‘evet’ demeyecek.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.