İklim KriziManşetUncategorized

Küresel sıcaklık anomalisi ilk kez 2°C eşiğini aştı: Ne anlama geliyor?

0
sıcak
Fotoğraf: Stephane Mahe / Reuters

Avrupa Birliği‘nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisinin yeni verilerine göre, 17 Kasım’da küresel sıcaklıklar sanayi öncesi ortalamanın 2,07°C üzerindeydi.

Copernicus’un Direktör Yardımcısı Samantha Burgess sosyal medya plastformu X üzerinde yaptığı paylaşımda “Bu, küresel sıcaklığın 1850-1900 seviyelerinin 2°C üzerinde olduğu ilk gündü” dedi.

Copernicus’un açıklamasına göre, ilk veriler rekorun 18 Kasım’da da devam ettiğini ve sıcaklıkların sanayi öncesi ortalamanın yaklaşık 2,06°C üzerinde olduğunu gösteriyor.

Grafik: Copernicus – E3S/ECMWF

Her geçen gün 1,5⁰C sınırına artan bir hızla yaklaşıyoruz

2023 en sıcak yıl olabilir

Resmi kayıtların ötesinde bilim insanları, ağaç halkaları ya da buz çekirdekleri gibi verilerin, bu yıl görülen sıcaklıkların muhtemelen 100 bin yılın en yüksek sıcaklıkları olabileceğini gösterdiğini söylüyor.

2°C limitinin aşıldığı ilk gün, bu yıl kırılan rekorlar serisinin bir parçası. Copernicus’a göre ekim ayı, hazirandan bu yana her ay olduğu gibi küresel olarak kaydedilen en sıcak ay oldu. Araştırmacılar, 2023’ün kaydedilen en sıcak yıl olan 2016’yı geride bırakacağına “neredeyse kesin” gözüyle bakıyor.

‣ Copernicus: Ekim sıcaklıkları rekor kırdı, 2023’ün rekor kıracağı neredeyse kesin

Aylar süren olağanüstü sıcaklıklar nedeniyle kuraklık, büyük orman yangınları ve şiddetli fırtınaların gezegenin büyük bölümünü kasıp kavurması bekleniyor.

İklim uzmanları, sıcak dalgaları, süper kasırgalar ve buzulların erimesi gibi büyük iklim etkilerinden kaçınmak için dünyaynın alt sınırı hedeflemesi gerektiğini vurguluyor.

2015 Paris Anlaşması, küresel ortalama sıcaklık artışını 2C’nin “oldukça altında” tutma hedefini ortaya koymuştu. Ancak bir gün için 2°C‘nin üzerine çıkılması Paris eşiğinin aşıldığı anlamına gelmiyor. Anlaşma on yıllar boyunca ölçülen bir ortalamaya atıfta bulunuyor.

IPCC verileri güncellendi: 1.5C’lik iklim hedefini kaçırmaya çok yakınız
Araştırma: 3C’lik küresel sıcaklık artışı, her yıl 1.5 milyar insanın canına mal olabilir

‘Paris eşiğini aşmaya yaklaştık’

Birleşmiş Milletler Çevre Programı‘nın (UNEP) 20 Kasım’da yayınladığı yıllık Emisyon Açığı Raporunda, ekim ayı başından bu yana 86 gün boyunca sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerine çıktığı kaydedildi.

Bu Paris Anlaşması eşiğinin aşıldığı anlamına gelmese de UNEP, yaşanan sıcaklık rekorlarının bu eşiğe “yaklaştığımıza işaret ettiği” uyarısında bulundu.

Liderler Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi (COP28) konferansı için 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri‘nde bir araya gelecek. Önemli bilimsel çalışmalar, dünyanın iklim hedeflerinin çok uzağında olduğunu ortaya koyuyor. Konferansta Paris Anlaşması’nın ilk resmi değerlendirmesinin yapılması ve mümkünse düzeltici önlemlerin alınması bekleniyor. 

İklim uzmanları ısınmayı, 1850-1900 yılları arasındaki ortalamaya kıyasla “30 yıllık küresel ortalamadaki artış” olarak tanımlıyor. Mevcut iklimin bu referans döneme kıyasla yaklaşık 1,2°C ısındığı kabul belirtiliyor.

Yapay zeka hesapladı: Dünya 10 yıl içinde 1.5 derecelik ısınma eşiğini geçecek
Paris Antlaşması’nın 1.5-2 derece hedefi, yüzyılın sonuna ya da bir başka yüzyıla kaldı!

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.