İklim KriziManşet

Araştırma: 3C’lik küresel sıcaklık artışı, her yıl 1.5 milyar insanın canına mal olabilir

0

Yeni bir araştırma, 3°C’lik küresel sıcaklık artışının her yıl 1,5 milyar insanın ölümcül nemli sıcaklıklarla karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor. Çalışmaya göre söz konusu ortam, bu yüzyılda birçok insanın acil tıbbi bakım almasını da  gerektirecek.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Delhi‘den Şanghay‘a kadar dünyanın en büyük şehirlerinden bazıları artan sıcaklıklardan özellikle sert bir şekilde etkilenebilir.

Öngörüler, ısınma senaryolarının üst sınırına doğru, potansiyel olarak ölümcül ısı ve nem kombinasyonları ABD’nin Orta Batısı gibi bölgelere daha da yayılabileceğini gösteriyor.

Reuters’e konuşan ABD’deki Purdue Üniversitesi‘nden çalışmanın ortak yazarı Matthew Huber, “Bu çok rahatsız edici” diyor. “Birçok insanı acil tıbbi bakıma gönderecek.”

Sıcaklıklar 2°C artarsa ​​750 milyon kişi etkilenir

George Mason Üniversitesi iklim bilimci Daniel Vecellio ve diğer bilim adamlarının geçmiş araştırmalarına dayandırılan çalışmada, gölgeleme veya klima gibi teknolojilerin yardımı olmadan, ısı ve nemin bir araya gelerek insan vücudunu sınırlarının ötesine ittiği noktaya bakıldı.

Sonuçlar, sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 2 santigrat derece üzerine çıkması durumunda yaklaşık 750 milyon insanın yılda bir hafta potansiyel olarak ölümcül nemli ısıya maruz kalabileceğini gösterdi. Makaleye göre , 3°C’lik ısınma durumunda ise 1,5 milyardan fazla insan böyle bir tehditle karşı karşıya kalacak.

2022 Birleşmiş Milletler Emisyon Açığı raporuna göre dünya, mevcut politikalar uyarınca 2100 yılına kadar 2,8°C ısınma yolunda ilerliyor.

Hindistan, Pakistan ve Körfez son yıllarda kısa süreliğine de olsa tehlikeli nemli sıcaklara maruz kalmış olsa da, araştırma, dünya ısınmaya devam ederse bunun Lagos, Nijerya‘dan Chicago, Illinois‘e kadar büyük şehirleri etkileyeceğini ortaya koyuyor.

Güney Amerika ve Avustralya‘da artan riskin altını çizen Vecellio, “Daha önce düşünmediğimiz yerlerde ortaya çıkıyor” dedi. 4°C’lik ısınma durumunda, örneğin Yemen‘in Hudeidah kentinde yılda yaklaşık 300 gün, potansiyel olarak karşı konulmaz nemli sıcaklık görülecektir .

Isıya ve neme karşı direnci nasıl ölçülüyor?

Bilim insanları bu tür nemli ısıyı takip etmek için “ıslak termometre” sıcaklığı olarak bilinen bir ölçüm kullanıyor. Bu, termometrenin suya batırılmış bir bezle kapatılmasıyla alınıyor. Suyun kumaştan buharlaşma süreci, insan vücudunun terle nasıl soğuduğunu gösteriyor.

2010’da çığır açan bir çalışmada Huber, altı saat veya daha uzun süre devam eden 35°C’lik ıslak termometre sıcaklığının insan vücudu için koruyucu sınır olabileceğini bulmuştu. Bunun ötesinde, serinlemenin bir yolunu bulamayan insanların muhtemelen sıcak stresine yenik düşeceklerine de işaret etmişti.

10 yıl sonra, Vecellio’nun liderliğini yaptığı bir grup Amerikalı bilim insanı, genç, sağlıklı yetişkinleri yüksek yaş termometre sıcaklıklarına sahip çevre odalarına yerleştirerek Huber’in teorisini teste tabi tuttu ve sınırın 30°C ile 31°C arasında daha düşük olduğunu buldular.

Her iki bilim insanı son çalışma için 1,5°C ile 4°C arasında değişen gelecekteki çeşitli iklim ısınma senaryoları altında bu alt sınırın dünyaya uygulanması için birlikte çalıştı.

İklim modelleri de  aşırı sıcaklığın ‘üçlü darbesi’nin Dünya’yı insanlar için yaşanmaz hale getirebileceğini ortaya koyuyor.  Pek çok ülkede şimdiye kadarki en sıcak eylül ayı rekorlarının kaydedilmesinin ardından, en azından Avrupa’nın bazı bölgeleri için ekim ayında da olağan dışı sıcak dalgaları bekleniyor.

2023 Eylül’ü resmi olarak ‘en sıcak ay’: Olağanüstü bir rekor
Görülmemiş sıcaklıklarla kayıtlardaki en sıcak üç aylık dönem yaşandı: İklim çöküşü başladı
İklim değişikliği Türkiye’de rekor sıcaklıkları beş kat daha olası hale getiriyor

Araştırmada yer almayan California Irvine Üniversitesi‘nden atmosferik bilim insanı Jane Baldwin, “Bu, gelecekteki çalışmalar için kritik bir referans noktası olacak. Maalesef bu, 35°C sınırıyla elde edebileceğinizden biraz daha kasvetli bir tablo” değerlendirmesi yaptı.

Geçen ay Sciences Advances dergisinde yayımlanan bir başka araştırmada Vecellio’nun eşiği, meteoroloji istasyonu verileri ve iklim modelleri ile birlikte kullanılarak benzer bir sonuca varılmıştı: Tehlikeli nemli ısının coğrafi aralığı ve sıklığı, ılımlı küresel ısınmada bile hızla artacaktır.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.