İklim Kriziİklim ve EnerjiManşet

Yeni petrol ve gaz sahalarının onayı, iklim hedeflerini tehlikeye atıyor

0
petrol ve gaz
Fotoğraf: Danny Burke / Unsplash

Global Energy Monitor (GEM) tarafından yayınlanan ‘Drilling Deeper’ raporu, küresel enerji sahnesinde endişe verici gelişmeleri ortaya koyarken endüstri, küresel ısınmanın 1,5°C ile sınırlandırılması hedefini tehlikeye atan birçok yeni projeyi hayata geçirmeye devam ediyor.

Raporun temel bulgularına göre, geçtiğimiz yıl küresel çapta petrol ve gaz üreticileri, Avrupa‘daki tüm bilinen petrol rezervlerine eşdeğer yeni rezervleri onayladı. Bu, sekiz milyar varil petrol eşdeğeri (boe) içeren en az 20 yeni sahanın keşfini ve onayını içeriyor.

petrol ve gaz

2022 ve 2023 yıllarında, özellikle Guyana, İran ve Namibya gibi tarihsel olarak petrol ve gaz üretimi az olan ülkelerde büyük keşifler yapıldı. Grafik, bu ülkelerin keşfedilen petrol ve doğal gaz rezervlerini milyon varil petrol eşdeğeri cinsinden gösteriyor.

Amerika kıtasındaki projeler, 2022 ve 2023 yıllarında onaylanan projelerin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. On yılın sonuna kadar ise, petrol ve gaz üreticileri bu miktarın dört katı olan 31,2 milyar boe’yi içeren 64 ilave sahayı onaylamayı planlıyor.

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise, Uluslararası Enerji Ajansı‘nın (IEA) 2021’de, 1,5°C senaryosunu korumak için yeni petrol ve gaz sahalarına ihtiyaç olmadığı yönündeki uyarısına rağmen, petrol ve gaz üreticilerinin 48 projede en az 16,5 milyar boe ve 50 projede en az 20,3 milyar boe petrol keşfetmiş olması.

2023 yılında ise yaklaşık 7,7 milyar boe içeren 19 yeni büyük petrol ve gaz keşfi yapıldı. Bu keşifler Guyana, İran ve Namibya gibi ülkelerde gerçekleşti ve Türkiye‘de TPAO tarafından işletilen Çaycuma gaz sahası da bu yeni keşifler arasında yer aldı.

petrol ve gaz

2022 ve 2023 yıllarında onaylanan petrol ve gaz rezervlerinin hacmi açısından Amerika kıtası ön plana çıkıyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Guyana ve Birleşik Arap Emirlikleri, onaylanan rezervlerin büyük bir kısmını oluşturuyor.

Küresel Petrol ve Gaz Çıkarma Takibi Proje Yöneticisi Scott Zimmerman, petrol ve gaz üreticilerinin yeni sahalar keşfetme ve geliştirme konusundaki ısrarlarını eleştirerek, bilimin net bir şekilde yeni petrol ve gaz sahalarının açılamayacağını belirttiğini vurguluyor. Zimmerman’a göre, aksi halde gezegen, kaldırabileceğinden çok daha ağır bir yükün altına girecek.

Rapor, küresel iklim hedeflerine ulaşmak için petrol ve gaz üretiminin azaltılması gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Ancak petrol ve gaz endüstrisinin yeni keşifler ve projelerle bu hedeflerin önüne geçme çabaları, geleceğimiz için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Avrupa’nın en ‘kirli’ bankalarından Barclays yeni petrol ve gaz sahaları için finansmanı kesiyor
Birleşik Krallık, Kuzey Denizi’nde 24 yeni petrol ve gaz arama lisansı verdi
Rapor: Hızlı bir enerji dönüşümü, petrol ve gaz fiyat şoklarının zararını engeller

Raporun öne çıkan bulguları şu şekilde:

  • 2021 yılında Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 1.5 derece senaryosu için yeni petrol ve doğal gaz sahalarına ihtiyaç olmadığını belirten Net Sıfır yol haritasının yayımlanmasından bu yana, en az 20,3 milyar varil petrol eşdeğeri (boe) yeni petrol ve gaz keşifleri duyuruldu.
  • 2023 yılında en az 20 saha nihai yatırım kararına ulaşarak, 8 milyar boe çıkarılmasına izin verdi. On yılın sonuna kadar şirketler, bu miktarın yaklaşık dört katını, yani 64 ilave sahada 31,2 milyar boe’yi onaylamayı hedefliyor.
  • Büyük petrol ve gaz üreticisi ülkelerin çoğu, 2030’a kadar üretimlerini artırmayı planlıyor.
  • Güney Amerika ve Afrika, yeni geleneksel petrol ve gaz projeleri için küresel cazibe merkezleri olarak öne çıkıyor.
  • 2022 ve 2023 yıllarında yapılan keşifler, özellikle Guyana, İran ve Namibya gibi ülkelerde dikkat çekici.
  • İran‘ın Shahini gaz sahası, son iki yılın en büyük keşfi olarak kabul ediliyor ve potansiyel olarak İran’ın keşfedilen en büyük kuru gaz sahası olma özelliğini taşıyor.
  • Petrol ve gaz üreticileri, yeni sahaları keşfetme ve geliştirme konusunda çeşitli nedenler öne sürse de, bu durumun bilimsel görüş birliğiyle ve iklim krizinin önlenmesi çabalarıyla çeliştiği belirtiliyor.
  • Yeni petrol ve gaz sahalarının açılmasının, gezegenin kaldırabileceğinin ötesine geçilmesine neden olacağı uyarısında bulunuluyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.