EkolojiManşetYerel

Koza Altın’ın tarım alanında açmak istediği madene ‘ÇED gereksiz’ kararı

0

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kayyım atanan Koza Altın İşletmeleri‘nin Manisa‘nın Demirci ilçesi, Ahatlar mahallesinde açmak istediği altın madenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘ndan onay çıktı.

Bakanlığın, “ÇED gerekli değildir” kararı verdiği maden, beş yıl boyunca açık ocak olarak işletilecek. Elde edilecek 506 bin 250 ton cevherin de Ovacık Altın Madeni sahasında işleneceği belirtildi.

Proje sahası “Büyük Ova Koruma Alanı” (Manisa Ovası) sınırlarında yer almasına rağmen Manisa İl Tarım Kurulu da altın madeni için onay verdi. Kurul, “projenin kamu yararı taşıdığını” savundu.

Tarım alanında siyanürlü, patlatmalı maden

Proje alanı, İzmir-Manisa 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazisi olarak görünüyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü parsel sorgu sistemine göre ise orman, tarım, bahçe ve harman yeri arazileri üzerinde kalıyor. Söz konusu alanda çok sayıda kiraz ağacı da bulunuyor.

21 hektarlık alanı kapsayacak ocağın üretim faaliyetleri sırasında ayda 16 defa patlatma işlemi yapılacağı, her patlatmada 22 delik açılarak her bir deliğe 15,5 kilogram patlayıcı konulacağı açıklandı.

Altın madenciliğinde, arama, sıyırma ve patlatma aşamalarının ardından öğütme siyanürleme ile atıkların depolanması geliyor. Madenciliğin tüm bu aşamaları doğa ve insan sağlığı için farklı tehditler içeriyor.

Üç endemik bitki türü de tehdit altında

Proje sahasında endemik üç bitki türü de bulunuyor:  Campanula lyrata Lam. Subsp. Lyrata, Dianthus carmelitarum Reut. ex Boiss. ve Stachys cretica L. subsp. smyrnaea Rech..

Proje tanıtım dosyasında söz konusu endemik bitkiler için “türün korunmasına yönelik herhangi bir önlem alınmasına gerek yoktur” deniliyor.

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.