Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından Gümüşhane‘nin Kelkit ilçesi Bezendi Köyü‘nde 18,22 hektarlık alanda açılmak istenen altın madeni için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararı verdi.
Şirket, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘nden, 17 Eylül 2019 tarihinde 916,67 hektarlık alan için maden işletme ruhsatı almıştı.
MA‘nın aktardığına göre, açık ocak şeklinde işletilecek olan madenden yıllık 42 bin ton cevher üretimi planlanıyor. Buradan çıkarılan altın 25 kilometre uzaklıkta yine aynı şirket tarafından işletilen Mastra Altın Madeni’ndeki işleme tesisine sevk edilecek.
Kayyımla yönetilen Koza Altın Madeni yöre halkını isyan ettirdi!
Koza Altın salgın dinlemiyor: Eskişehir’e ikinci siyanürlü havuz hazırlığı
Koza Altın’ın tarım alanında açmak istediği madene ‘ÇED gereksiz’ kararı
Kayyım atanan Koza Altın’a bir onay daha: Gümüşhane’de orman ve tarım alanına maden
Çevre Bakanlığı’nden Koza Altın’ın ÇED sürecine ‘ibret’ gibi iptal
Koza Altın’ın Eskişehir’de açmak istediği atık barajı mahkemeden döndü: Çevre felaketine neden olabilir
Ardahan ve Kars’ın suları, meraları Koza Altın şirketinin tehdidi altında
Istrancalar’da Koza Altın A.Ş.’nin altın madenine karşı dava açıldı
Maden alanı, korunması gereken orman ve çayır-merada
Maden yapılması planlanan bölge “Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı”na göre bir kısmı “Orman Alanı”, bir kısmı, “Ağaçlık Karakteri Korunacak Alan”, bir kısmı da “Çayır-Mera” olarak görünüyor.
Yine proje sahasının 209 metre uzağında Gındıralık Mahallesi’ne ait konutlar bulunurken, alanın çevresinde Kelkit ilçesine bağlı köy ve bu köylere bağlı mahalle ve yayla yerleşimleri yer alıyor. Bunun en yakını ise 1.8 kilometre uzaklıkta bulunan Eylence Yaylası.
Ayrıca maden alanının 1.38 kilometre batısından da Elmalı Deresi geçiyor. ÇED dosyasında verilen bilgilere göre, bölgede kar erimesi ve yağmur sularının süzülmeleri ile düşük kotlarda oluşan kaynak boşalımları ve çoğunlukla erime mevsiminde yüzeysel akışa geçen süreksiz dereler bulunuyor.
Yılbaşından bu yana şirket lehine sekiz karar
Koza Altın’ın bağlı bulunduğu Koza-İpek Holding‘e, 2016 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından önce kayyım atanmış, ardından da el konulan şirket TMSF’nin kontrolüne geçmişti. Şirket son olarak 20 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan kararla da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın yönetimindeki Varlık Fonu‘na devredildi.
İzmir, Gümüşhane, Eskişehir ve Kayseri‘de altın madenleri işleten Koza Altın’ın hiç bir başvurusu Çevre Bakanlığı’ndan boş dönmüyor.
Verdiği her proje için “ÇED gerekli değil” kararı verilen Koza Altın madenleri için bu yılın başından itibaren toplamda sekiz kere bu karar verildi. Şirket için 1 Şubat’ta Erzurum Karayazı Akdağ Köyü, 16 Nisan’da Kırklareli Kofçaz Kula Köyü, 25 Nisan’da Gümüşhane Kürtün Yaylası, 17 Mayıs’ta Bilecik Söğüt Yakacık Köyü, 24 Mayıs’ta Gümüşhane Kelkit Bezendi Köyü, 25 Haziran’da Kırklareli Merkez ilçesi Geçitağzı Köyü ve 31 Temmuz’da Gümüşhane Torul Demirkapı Köyü’nde açmak istediği madenler için “ÇED gerekli değil” kararları verildi.