Kırşehir‘in Mucur bölgesinde bulunan Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı‘nın sınırları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın kararıyla daraltıldı. Karar, dün Resmi Gazete‘de yayımlandı.
15 Eylül 2024 Tarihli ve 32663 Sayılı Resmî Gazetede 8961 Karar Sayısı ile “Kırşehir İli, Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı sınırlarının, ekli harita ve koordinat listesinde gösterildiği şekilde yeniden belirlenmesine, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.
Kararda, alanın yeni sınırlarını gösterir harita ile koordinatları da yer aldı.
Kırşehir’de Koç Holding’e ait DEMİR EXPORT Madencilik ile Nurol Holding’e ait TÜMAD Madencilik ve Gülen Cemaati’yle iltisaklı olduğu gerekçesiyle Varlık Fonu’na devredilen KOZA Altın Şirketi, altın-gümüş madeni açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Sondajların önemli bölümü Seyfe Gölü çevresinde yapılıyor.
Ayrıca Demir Export ile AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas İnşaat ortaklığındaki Defaş Madencilik Şirketi de Seyfe Gölü’ne yakın Çimeli köyünde vatandaşların ve yerel yöneticilerin bütün tepkisine rağmen altın madeni çalışmalarına devam ediyor.
2013 yılında kentin merkeze bağlı Boztepe ilçesi ve köyleri için hazırlanan ve maliyeti 175 milyon doları bulan projenin hayata geçmesi durumunda bölgede 14 yıl boyunca altın arama faaliyeti yürütülecek.
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu da yayımlanan proje için kent merkezi, Boztepe ilçesi ve köyleri arasındaki bölgede üç maden ruhsatı alındı.
Su krizi yaşayan Kırşehir’de altına hücum: Yerel yöneticiler ve halk isyanda
Yılda 1,8 milyon ton atık çıkaracak
Projede yer alan bilgilere göre, maden için ruhsat verilen alanlar bin 988, bin 963 ve bin 904 olmak üzere toplam 5 bin 855 hektarlık alanı kapsıyor. ÇED kapsamına giren alan miktarı ise, toplam 2 bin 864 hektar. Yılda 3 milyon ton cevher (altın) çıkarılarak, 200 bin ton zenginleştirilmiş cevherin elde edilmesi hedefleniyor. Şirketler, bu zenginleştirilmiş cevheri yurt dışına çıkararak, külçe altın haline getirmeyi planlıyor.
Bölgede yürütülecek faaliyetler kapsamında en az 10 bin kamyonun çalışması beklenirken, bu yoğunluğun kent trafiğine etkileri şimdiden endişelere neden oldu. Bölgede yılda oluşacak 1,8 milyon ton zehirli atığın nerede toplanacağı ve nereye akıtılacağı da bilinmiyor, çünkü projeye göre atık barajı yapılmayacak.
Köylere birkaç yüz metre uzaklıkta
Cevherin çıkarılması sırasında potasyum amil ksantat, sodyum silikat ve metil izobitül karbinol kimyasalları kullanılacak ancak kimyasalların miktarı da belirtilmedi. Bölgede kurulacak iki adet zenginleştirme ve iki adet de maden atığı depolama tesisinin bir yılda bitirilmesi planlanıyor. Maden sahası ve kurulacak tesisler, Çimeli köyüne 393, Boztepe ilçesine 640, Körpınar köyüne 883 metre uzaklıkta bulunurken, hayvan yetiştirme çiftliklerine ise sınır durumunda.
Dolayısıyla proje, hayvancılık başta olmak üzere bölgedeki çiftçilik ve tarım faaliyetlerinin tamamını doğrudan etkileyecek.
Seyfe Gölü, Ramsar Sözleşmesi listesinde
Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan Seyfe Gölü’nın 23,585 hektarlık kısmı 1989 yılında I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmişti. 1990 yılında 10,978 hektarlık kısmı Tabiatı Koruma Alanı Statüsü‘ne ve 1994 yılında 10,700 hektarlık kısmı ise Ramsar Sözleşmesi listesine dâhil edildi. Alana ait ilk Sulak Alan Yönetim Planı 2011 yılında yapılarak yürürlüğe girdi.
Göl, flamingo kuşlarının yaşam alanı ve 27’si nesli tükenme tehlikesinde bulunan 187 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
İklim krizinin de etkisiyle bölgedeki su kaynakları iyiden iyiye azalmışken, devasa ölçüde su kullanan siyanürlü altın madenciliğine izin verilmesi, bölgenin “çöle çevrilmesi” anlamına geliyor. Seyfe Gölü’nün hemen yakınında siyanür havuzları ve zehir barajlarının kurulmasına izin vermek ise göçmen kuşlara ve flamingolara kurulmuş bir tuzak olarak görülüyor.
Tonlarca dinamit kullanılacak
Madenler için binlerce hektarlık ormanlık, tarım, mera ve devlet hazinesi alanlarını kapsayan proje kapsamında ayda 45 patlama geçekleştirilecek ve her patlamada 12 bin 866 kilogram ANFO (toz halinde paylayıcı madde) ile bin 504 kilogram dinamit kullanılacak.
Her patlamada da 68 bin 750 kütlenin patlatılması hedefleniyor.
Hazırlanan proje tanıtım dosyalarında şirketler, bölgedeki madenlerin ömrünün 20 yıl olacağını, madencilik faaliyeti bittikten sonra “ağaçlandırma yapmayacaklarını” da kayda geçirmiş.
Bölge halkı ve yerel yönetim süreçle ilgili dava açma hazırlığı içerisindeyken gölün koruma alanının sınırlarının daraltılmasının maden şirketlerinin talebi üzerine yapıldığı görüşünde.