Cengiz Holding’e bir kamu ihalesi de Elazığ’da: Bakır madeni orman ve tarım arazilerinde.

Üç gün önce Boyabat'ta 'adrese teslim' dev bir maden ihalesi alan Eti Bakır'ın Elazığ'daki yeraltı bakır madenine de 'ÇED Olumlu' kararı verildi.

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş‘nin Elazığ‘daki 9 milyar TL’lik yeraltı bakır madeni projesine ÇED olumlu kararı verildi.

Şirketin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaptığı başvuru 27 Ağustos’ta İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda (İDK) görüşülmüştü. Elazığ Valiliği, 15 Ekim’de projeye “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verildiğini duyurdu. Şirket aldığı bu onayla birlikte bölgede çalışmalara başlayabilecek.

Cumhuriyet‘ten Şeyda Öztürk‘ün aktardığına göre, proje 290.81 hektar yani 409 futbol sahası büyüklüğündeki alanda etkili olacak. Şirketin bakanlığa verdiği ÇED raporu’ndaki bilgilerde yeraltı madeninin Hazine, orman, tarla ve şahıs arazilerinde yer aldığı görülüyor.

Maden projesi kapsamında bölgeye hazır beton tesisleri, gölet ve patlayıcı madde deposu da inşa edilecek. Cevher yeraltından çıkarılacak ancak daha önceden iznini aldığı kalker ocağından da dolgu malzemesi karşılanacak. Alandan çıkarılan cevher ise, proje kapsamında kurulması planlanan filotasyon tesisinde zenginleştirilerek Eti Bakır’a ait Samsun veya Mazıdağı işletmelerine gönderilecek.

Maden sahasının 2.5 hektarı ormanlık arazi

Şirketin hazırladığı 5 bin 22 sayfalık raporda, proje bedelinin 9 milyar 10 milyon TL olduğu belirtildi. 28 yıllık ömrü olacağı öngörülen projeyle birlikte toplam 32 milyon 885 bin ton cevher üretilecek.

Eti Bakır’ın çalışma yapacağı alanın 2.5 hektarı orman arazisinden oluşuyor. Maden için yaptığı çalışmalarda hektar başına 100 ağaç olduğunu hesaplayan şirket, 250 ağacın kesileceğini öne sürdü.

Üç gün önce Boyabat’ta dev bir ihale almıştı

Eti Bakır, Sinop’un Boyabat ilçesi Karaburun bölgesinde, 15 Ekim’de dev bir bakır madeni işletmesi daha almıştı. Cengiz Holding, ihale şartnamesindeki “bakır zenginleştirme tesisi” olan tek firmaydı; yani ihale “adrese teslim” yapılmıştı.

Yeşil NoktaSinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Maden Tetkik ve Arama’nın (MTA) rakamlarına göre bölgedeki 79 milyon 800 bin ton maden rezervinin mali değeri 13.3 milyar dolar, yani 456 milyar lira olarak belirlenmiş ancak ihale Eti Bakır’a sadece 2.5 milyar TL’ye verilmişti.

Cengiz Holding Artvin‘deki Taşlıca köyünde işlettiği yeraltı madeni için verilen ÇED olumlu kararı Anayasa Mahkemesi‘nce iptal edilince,  yeni bir başvuru yaptı.

Eskişehir Mihalgazi ve Tepebaşı’ndaki 509 hektarlık orman ve şahıs arazilerinden oluşan alanda yapılmak istenen siyanürlü altın madeni için çalışmaları da sürüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR