Hayvan HaklarıManşet

Konya’daki av ihalesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı

0

Vegan Derneği Türkiye’nin açtığı, Konya’da beş yaban keçisi ile bir Anadolu yaban koyununun avlanmasına neden olacak ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali davasında mahkeme, hayvanlardan yana karar aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığına karşı açılan davada, mahkeme bakanlığın savunmasını sunmadan önce, yapılacak avın geri dönüşü olmayan sonuçlar yaratacak olması nedeniyle yürütmenin durdurulması yönünde karar verildi.

Vegan Derneği Türkiye’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada karara ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi:

“‘Av’ın geri dönüşü olmayan bir sonuç yaratacak olması sebebiyle alınan bu karar sayesinde dava süreci sonuçlanana kadar 5 yaban keçisinin ve 1 Anadolu yaban koyununun avlanmalarına izin verilmeyecek. Açılan diğer davaların mahkemelerinden de yürütmenin durdurulması kararını bir an önce almasını ve daha önemlisi, hepsinde nihai olarak ihalelerin iptal edilmesini bekliyoruz.”

Bir av ihalesi iptali de Erzincan İdare Mahkemesi’nden
Bakanlıktan ‘av turizmi’ için yaban hayvanlarına fiyat etiketi
‘İhaleye’ çıkıldı: 15 Kentte 159 yaban keçisi ve yaban koyunu katledilecek

av ihalesi,

Nesli tükenme tehlikesi altında

Öte yandan Anadolu yaban koyununun nesli tükenme tehlikesi altında. Ancak o da av turizminden kaçamamış hayvanlardan biri.

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nda nesli tükenme tehlikesi olan türlere ilişkin tedbirlerde de yetkili kurum olarak av turizmi talimatını hazırlayan Bakanlık gösteriliyor:

“Nesli tehlike altında olan, nadir, hassas ve benzeri statülerde yer alan türler ile endemik ve göçmen türlerin korunması amacıyla gerekli koruma tedbirlerini almaya, bu türler için bu Kanunda adı geçen koruma alanlarını oluşturmaya ve bu alanları ekolojik ihtiyaçlarına göre yönetmeye, doğal türlerin azalması veya nesillerinin tehlike altına girmesi durumunda yeniden yerleştirme çalışmalarının ekolojik prensiplere göre yapılmasını sağlamaya, av yasağına ilişkin esas ve usulleri tespit etmeye, avcılığın denetlenmesi ve izlenmesi çalışmalarını yapmaya ve uygulamada gerekli tedbirleri almaya Bakanlık yetkilidir.”

‣ Afyon’da kızıl geyiklerin avlanma ihalesine iptal
‣ Yaban hayvanlarına adeta fiyat etiketi takılmıştı: Av turizminin iptali için dava açıldı
‣ Konya ve Karaman’da av ihalesine karşı açılan davada yürütmenin durdurulması kararı verildi
‣ 70 yaban keçisinin avına izin veren bakanlık ihalesinin iptali için dava açıldı
‣ CHP ve İYİ Parti il teşkilatları av ihalesine karşı dava açtı: İki yaban keçisi kurtuldu
‣ Urfa’da ceylan avı ihalesine dava

Ne olmuştu?

Vegan Derneği Türkiye, av ihalelerine karşı daha önce de dava açmış, bu davalar sonucunda da birçok hayvan av olmaktan kurtulmuştu. 

Dernek tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’na açılan üç davadan birinde ilk kez 17 Ocak 2022 tarihine duruşma kararı verilmişti.

Bakanlığın gönderdiği belgeleri ve dayanakları eksik ve çelişkili bulan Konya 1. İdare Mahkemesi, Konya ve Karaman‘da öldürülmesi planlanan, yalnızca Türkiye’de görülen, nesli tükenen ve koruma altındaki Anadolu yaban koyunlarının ve yine nesli tükenme tehlikesi altında olan koruma altındaki yaban keçilerinin lehine karar almış ve davada verilen ara kararda yürütmenin durdurulmasına hükmetmişti.

Mahkeme, 24 Kasım 2021’de açılan davada ikinci ara kararında da yürütmeyi durdurma kararının devamına karar vermişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.