Hayvan HaklarıManşet

Bakanlıktan ‘av turizmi’ için yaban hayvanlarına fiyat etiketi…

0

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2022-2023 Av Turizmi Uygulama Talimatı’nı yayınladı.

Talimata göre yaban keçisi, kızıl geyik, çengelboynuzlu dağ keçisi, karaca ve Anadolu yaban koyununu gibi hayvanların avlanmasına izin verildi.

Hayvanlar acentelere ihale edilirken…

Öte yandan Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengelboynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik ve melez yaban keçisi acente kotalarının “Av Turizmi İzin Belgeli” acentelere 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edileceği belirtildi.

İhaleye ek olarak bir de hayvanlar üzerinden indirim vaadi verildi: yerli avcı kotalarında, tür ve miktar gözetilmeden avlama ücretlerinin yüzde 50’si kadar indirim uygulanacağı bildirildi.

Ayrıca hayvanların yaşından boyuna, boynuzundan adedine kadar ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmenin yapıldığı, 24 Ağustos’ta yayımlanan talimatta hayvanların avlanması için 29 Ağustos’tan 19 Ekim’e kadar başvurunun süreceği duyuruldu.

Yaban keçisi türlerine (teke ve HB-Ş teke), melez yaban keçisine, kızıl geyiğe ve çengelboynuzlu dağ keçisine  Bakanlığın biçtiği avlanma ücreti izni 750 TL. Karacaya 500 ve Anadolu yaban koyununa ise iki bin lira oldu. Hayvanların avlanması için 29 Ağustos ve 31 Mart aralığında vur emri verilmiş oldu.

Hayvanlara ücret biçildi!

Adıyaman’da 16, Muğla’da 19, Antalya’da 59, Isparta’da 4, Adana’da 7, Hatay’da 9, Kayseri’de 11  olmak üzere 20 farklı şehirde toplamda 230 yaban keçisinin öldürülmesi için izin verildi. 

Hatalı boynuzlusundan ise (Şelek yaban keçisi) 20’sinin ölümü için izin çıktı. 

Dört melez yaban keçisinin, 45 kızıl geyiğin, 11 çengelboynuzlu dağ keçisinin, 68 karacanın ve dört tane de Anadolu yaban koyunu için ölüm kararı çıkarıldı. 

Yaban keçisine 10 bin TL’den 184 bin TL’ye kadar, hatalı boynuzluya 25 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar, melez yaban keçisine 120 bin TL’den 126 bin TL’ye kadar, kızıl geyikte 12 bin TL’den 23 bin TL’ye, çengelboynuzlu dağ keçisine 12 bin TL ila 42 bin TL arasında, karacaya 5 bin TL ve Anadolu yaban koyununa da 250 bin TL’lik avlama ücreti biçilmiş durumda.

Nesli tükenme tehlikesi altında

Öte yandan Anadolu yaban koyununun nesli tükenme tehlikesi altında. Ancak o da av turizminden kaçamamış hayvanlardan biri.

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nda nesli tükenme tehlikesi olan türlere ilişkin tedbirlerde de yetkili kurum olarak av turizmi talimatını hazırlayan Bakanlık gösteriliyor:

“Nesli tehlike altında olan, nadir, hassas ve benzeri statülerde yer alan türler ile endemik ve göçmen türlerin korunması amacıyla gerekli koruma tedbirlerini almaya, bu türler için bu Kanunda adı geçen koruma alanlarını oluşturmaya ve bu alanları ekolojik ihtiyaçlarına göre yönetmeye, doğal türlerin azalması veya nesillerinin tehlike altına girmesi durumunda yeniden yerleştirme çalışmalarının ekolojik prensiplere göre yapılmasını sağlamaya, av yasağına ilişkin esas ve usulleri tespit etmeye, avcılığın denetlenmesi ve izlenmesi çalışmalarını yapmaya ve uygulamada gerekli tedbirleri almaya Bakanlık yetkilidir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.