Hayvan HaklarıManşet

Afyon’da kızıl geyiklerin avlanma ihalesine iptal

0

Afyonkarahisar İdare Mahkemesi, nesli tükenme tehdidi altında bulunan ve ekolojik dengenin önemli unsurlarından biri olan kızıl geyiklerin öldürülmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Çöprita Derneği kurucusu avukat Gülçin Yapıcı, Afyon, Kütahya, Denizli ve Eskişehir‘de 20’şer kızıl geyiğin ihale ile avlanmasına dair girişimin yürütmesini durdurduklarını, şimdi de yargıdan iptal kararının çıktığını duyurdu.

Ankara Barosu, av izinlerine karşı dava açtı
TVD, Bolu’da 15 kızıl geyiğin öldürülmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı
Kızıl geyik katliamına karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi
Kızıl geyik katliamına karşı açılan davada mahkemeden ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı

Bern Sözleşmesi‘ne göre, korunan fauna türleri arasında gösterilen kızıl geyiklerin avlanması ve avlattırılması hukuka aykırı.

‘Hukuka uygun değil’

Mahkeme kararında sözleşmeye de atıf yapılarak şu ifadelere yer verildi:

“Bern Sözleşmesinde korunan fauna türleri arasında sayılan kızıl geyiklerin avlanma gerekçeleri arasında gösterilen kızıl geyik popülasyonunun devamı için avlattırılmasına ilişkin olarak somut ve bilimsel verilerin dosyaya sunulamadığı, dosyaya sunulan bilgi belge ve raporların da bu mahiyette olmadığı ve dolayısıyla av turizminin kızıl geyik faunasının korunmasına olumlu etkileri olacağının somut şekilde ortaya konulamadığı anlaşıldığından, kızıl geyiklerin avlanmasına yönelik dava konusu ihale işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

Bolu’daki kızıl geyik avı ihalesine iptal
Bursa’da kızıl geyik ihalesine iptal

 

You may also like

Comments

Comments are closed.