YerelDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Konya Ilgın’da iş makineleri maden için tarlalara girdi: Jandarma ve halk karşı karşıya

0

Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşçugöl Mahallesi’nde kömür madeni çalışmaları için iş makineleri tarlalara girdi.

Aralarında yüze yakın jandarma ve çevik kuvvetin bulunduğu kolluk kuvvetleri, tarlalarının elinden alınmasını istemeyen halkın iş makinelerine engel olmasını önlemek için alanın girişini kapattı.

Ilgın Çevre Platformu, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada TOMA araçlarının da müdahaleye hazır bir şekilde bekletildiği mahallede halkın protestolara başladığını bildirdi.

Köylülerden protesto

Köylüler alkışlar ve ıslıklar ile tepkilerini dile getiriyor ve “Dik dur eğilme” sloganları atıyor.  Platform, İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş‘un da bölgedekilere destek vermek amacıyla Çavuşçugöl Mahallesi’ne geldiğini söyledi.

Köylülerden bir kişi “Ben bu memlekette alnımın teriyle beş tane çocuk okuttum. Ben çobanım. Yazıklar olsun” diye kolluk kuvvetlerinin müdahalesine tepki gösterdi.

Neler yaşandı?

Çavuşçugöl Mahallesi’nde yaşayanlardan ilk olarak kömür madeni açılmak istenen araziyi satmaları talep edilmişti. Vatandaşlar, 200 yıllık tarlalarını satmak istemeyince 3 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile tarlaların, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) tarafından kamulaştırılacağı bildirilmişti.

İş makinelerinin tarlalara girmesi üzerine halk, 23 Haziran Salı günü köy merkezinde bir araya gelerek yürüyüş yapmak istemiş jandarmanın engeliyle karşılaşmıştı.

Halkın tepkisinin büyümesinin ardından İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş bölgeyi ziyarete gitmişti. Bölgede yaptığı incelemelerin ardından “Eğer bu işgal devam ederse iş makinelerinin önüne yatar canımız pahasına bu işgale engel oluruz” demişti.

12 Temmuz Pazar günü iş makinelerinin çalışmaya başlamasıyla birlikte köylüler kepçelerin önüne geçmiş, köylü kadınlar ise yolun girişini kapatmışlardı.

Mahalleye ziyarete gelen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu’nun bir vatandaşa “Kes sesini lan” diyerek çıkış yapması üzerine tepkiler daha da büyümüş çıkan olaylarda dört kişi gözaltına alınmıştı. Uzun süre gözaltında tutulan kişiler adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.