Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşetYerel

Ilgınlıların kömür madenine karşı eylemine jandarma engeli

0

Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşçugöl Mahallesi’nde yaşayanlar kömür madeni açmak için acele kamulaştırma kararı verilerek tarlalarının ellerinden alınmasına karşı eylem gerçekleştirdi.

23 Haziran Salı günü köy merkezinde bir araya gelen vatandaşlar köyün çıkışında iş makinelerinin olduğu bölgeye yürümek istedi. Ancak jandarma bu yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyleyerek köylülerin önünde barikat oluşturdu.

Ilgın Çevre Platformu’ndan Ayşe Mergenci, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “İşletmelerin olduğu yere gitmemize izin vermediler. Jandarma şirket ile aramızda bariyer oluşturdu” dedi.

‘Önceki madenlerin izleri hala duruyor’

Köyde yaşayanların yapılmak istenen madene karşı olduğunu söyleyen Mergenci, daha önce de bölgede pek çok kömür madeni açıldığını ancak zarar ettikleri gerekçesiyle kapatıldıklarını söyledi.

Kapatıldıktan sonra madenlerde herhangi bir rehabilitasyon çalışması yapılmadığını vurgulayan Mergenci “Açtıkları çukurların üstlerini açık bırakmışlar. Herhangi bir ağaçlandırma da yapmamışlar” dedi.

‘Her hanede bir kanser hastası var’

Bölge halkının daha önceki madenler yüzünden birçok sağlık sorunuyla karşılaştığını belirten Mergenci “Küçücük çocuklar hep hasta. Her hanede bir kanser hastası var. Ramazan ayından beri cenazelerin ardı arkası kesilmiyor. Kadınlarda ve çocuklarda KOAH hastalığı ve astım var. Bağışıklıkları da sürekli düşüyor” dedi.

Ayşe Mergenci, iş makinelerinin hala çalışmaya devam ettiğini söyledi. Konuyla ilgili dava açma hazırlığında olduklarını söyleyen Mergenci, “Avukat ile görüşüldü. Evraklar hazırlanıyor. Cuma gününe kadar başvuru yapılacak. Süreç başladı diyebiliriz” dedi.

Satmayınca istimlak ettiler

Bölgede uzun yıllardır tarım ile uğraşan Sıtkı Mavuş, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda sürecin Kasım ayında başladığını anlatmıştı. Buna göre Belediye Başkanı ile köyü ziyarete gelen yetkililer bölgedekilerin tarlalarını satmaları için konuştu.

Köylüler buna yanaşmayınca da  bölgedeki arsalar hakkında acele kamulaştırma kararı verildi.  3 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararında kömür işletim faaliyetinin devamı ve mevcut demiryolu ve karayolunun yerlerinin değiştirilmesi için alanın Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) tarafından kamulaştırılacağı bildirildi.

Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri A.Ş. tarafından yapılmak istenilen kömür madeni için, bölge halkının itirazlarına rağmen iş makineleri çalışmaya devam ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.