Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetYerel

Konya Çavuşçugöl’de zorbalık hüküm sürüyor

0

Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşçugöl Mahallesi’nde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Danıştay kararına rağmen kömür madeni çalışmalarını devam ettiriyor.

Avukat Halil Özkan Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada bu hukuka aykırı tutuma karşı dilekçe yazdığını ve çalışmaya devam eden kişiler hakkında şikâyette bulunacaklarını söyledi.

Ne yaşandı?

3 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan acele kamulaştırma kararıyla bölge halkının 200 yıllık ata toprakları maden projesi için elinden alınmış, konu yargıya taşınmıştı.

Dava sonucu beklemeden başlayan çalışmaları engellemek isteyen köylüler ise jandarma müdahalesiyle karşılaşmış tarlalar iş makineleri tarafından tahrip edilmişti.

Danıştay: Acele kamulaştırma yapılamaz

Danıştay 6’ncı Daire geçtiğimiz gün açıkladığı kararında acele kamulaştırma kararı gerekçelerinin sağlanmadığını ifade etmişti.

Burada işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç veya imkansız zararların doğacağı belirtilen açıklamada yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildiği belirtildi.

Maden çalışması devam etti

Ancak Danıştay’ın kararına rağmen, maden alanına giden halk, iş makinelerinin çalışmaya devam ettiğini gördü. Danıştay kararını gösteren halka cevap olarak kendilerine böyle bir kararın iletilmediği söylendi.

Daha sonrasında da bölge halkı “Geçerli karar sadece başvuru sahibinin parseli ile ilgili. Çalışma diğer parsellerde yapılıyor” şeklinde bir savunma aldı.

Özkan: Bu şekilde yorumlanması mümkün değil

Avukat Halil Özkan Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada kararın bu şekilde yorumlanmasının mümkün olmadığını belirtti. Özkan yaptığı açıklamada “Danıştay en nihayetinde bir karar verdi. Bu karara istinaden Cumhurbaşkanlığı acele kamulaştırma kararı durduruldu” dedi.

Davanın bir işlem iptali davası olduğunu söyleyen Özkan, “İdare Mahkemelerinin ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı işlemin bütün taraflarını bağlar. Dolayısıyla bir kişi bir kanun maddesinin iptalini istediyse o iptal olduğunda herkes için iptal olur. Bir kişi bir işlemin iptalini isterse, iptal olduğunda herkes için iptal olur” ifadelerini kullandı.

‘Şikayette bulunacağız’

Hukuksuz devam eden çalışmalarla ilgili gerekli işlemleri yapacaklarını söyleyen Avukat Özkan şu anda dilekçe yazdığını ifade etti.

Özkan, “Dilekçeleri yazıp göndereceğiz. İşlemleri başlatacağız. Mahkeme kararına aykırı davranma suçundan dolayı şikayette bulunacağız” bilgisini paylaştı.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.