Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Phaselis’te ‘suç işlenmeye’ devam: İş makineleri sit alanında

0

Phaselis’e Dokunma Hareketi, Antalya’daki antik kentte, yürütmeyi durdurma kararına rağmen, iş makinelerinin sit alanında inşaat faaliyetlerine devam ettiğini duyurdu.

Kemer ve Tekirova ilçelerinde yaşayan vatandaşlar ve TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin açtığı davayı gören Ankara 11. İdare Mahkemesi’nin 30 Mayıs 2023 tarihli kararında, Phaselis Antik Kenti‘ndeki  inşaat projesine dayanak teşkil eden Koruma Kurulu onayının da yürütmesini durdurmuştu. Kararda, “ihale işlemlerinin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğurabilecek nitelikte olduğu anlaşıldığı” belirtilmiş ve itiraz yolu da kapalı tutulmuştu.

Phaselis’te yürütmeyi durdurma kararı verildi, yine de nöbet devam edecek
Mahkeme Phaselis ihalesine de dur dedi: Şu andan itibaren tek çivi çakılamaz
Bakan Ersoy, yürütmesi durdurulan Phaselis’teki inşaatta açılış yaptı

Phaselis’e Dokunma Hareketi, hem projenin hayata geçirilmesine dayanak oluşturan koruma kurulu onayına hem de ihalenin bütününe verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaat devam ederse gerekeni yapacaklarını ve takipçisi olacakları söylediklerin hatırlattı.

‣Yürütmeyi durdurma kararı çıkan Phaselis’te jandarma eşliğinde inşaat… 
‣Phaselis’te yürütmeyi kim durduracak? 

Antik kent sınırları içerisinde yer alan hem kültürel miras hem de doğal açıdan 1.derece sit alanı olan Alacasu ve Bostanlık koylarında Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle yürütülen halk plajı projesinde beton atma ve ağır iş makinaları çalıştırılması dahil her türlü yanlışlığı adım adım paylaşan aktivistlerin anlatımına göre güncel durum şöyle:

‘Karardan haberimiz yok’ diyorlar

“10 Haziran 2023’de Bostanlık koyuna giden Phaselis’e Dokunma Hareketi üyesi arkadaşlarımız, çalışmanın yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam ettiğini belgeledi. Yürütmeyi durdurma kararına rağmen neden çalışılıp suç
işlendiğini soran arkadaşlarımıza, alanda bulunan ihale sahibi SA- FA şirketi yetkilisi ‘karardan haberimiz yok’ diye cevap verdi.

Oysa on gün önce çıkan kararın onlara tebliğ edilmemesi mümkün olmadığı gibi -zira belge en son bize ulaşıyor- ulusal basın ve tv ‘ler aracılığıyla tüm kamuoyu tarafımızca bilgilendirilmişti. Arkadaşlarımız 11:41 de Jandarmaya resmi ihbarda bulunarak gelen ekiplere, kararı tebliğ edip, yapılanının suç olduğunu belirterek şikayetçi ve davacı oldu. Bunun üzerine Kemer Cumhuriyet Savcılığı emriyle Jandarma alanda bulunan tüm çalışanların ifadelerini aldı.”

Hukuksuzluğa geçit vermeyeceğiz!

Mahkeme’nin dava ile ilgili nihai kararını verene kadar Alacasu ve Bostanlık koylarında hiçbir çalışma yapılamayacağını vurgulayan yöre halkı ve aktivistler,  şu uyarıyı yaptı:

“Bizler, kültürel mirasımıza ve doğamıza olan duyarlılığıyla kalbini ve gözlerini Phaselis’e yöneltmiş tüm insanların, fiziken yanımızda olamasalar da haklı davamıza olan ilgisinin farkındayız. Phaselise Dokunma Hareketi üyeleri ve bölgede yaşayan yurttaşlar olarak, canlı cansız tüm varlıklara olan sorumluluğumuzu yerine getirmek için her türlü çabayı ortaya koyup, Phaselis’te hiçbir hukuksuzluğa izin vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Gözlerimiz üzerinde olacak!”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.