Kolombiya’ya eski gerilla cumhurbaşkanı: Gustavo Petro ilk turda önde

Güney Amerika'da esen sol rüzgarın uğradığı son durak Kolombiya oldu. Eski M-19 gerilla hareketinin üyesi Gustavo Petro ilk turda oyların yüzde 40'ını alarak Cumhurbaşkanlığına çok yaklaştı. Petro'nun en iddialı vaadi, ihracatının yüzde 50'si petrol gelirinden oluşan ülkeyi fosil yakıttan çıkarmak.
Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda en fazla oyu, eski gerilla hareketinin üyesi solcu aday Gustavo Petro aldı. Petro oyların yaklaşık yüzde 40’ını alırken, 77 yaşındaki milyoner Rodolfo Hernandez‘in oy oranı yüzde 28’de kaldı.

Başkent Bogota’nın eski Belediye Başkanı olan 62 yaşındaki Petro seçilirse, Kolombiya’nın tarihindeki ilk solcu cumhurbaşkanı olacak.

Petro’nun ikinci turdaki rakibi Rodolfo Hernandez ise “Kolombiya’nın Trump’ı” olarak nitelendiriliyor.

Kolombiya’da bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için ilk turda oyların en az yüzde 50’sini alması gerekiyor
Seçimin ikinci turu 19 Haziran’da yapılacak.

İklim vaadi: Fosil yakıttan çıkılacak

Gustavo Petro, başkan seçilirse ilk icraatlarından birinin ülkedeki açlıkla mücadele amacıyla bir “ekonomik olağanüstü hal” ilan etmek olacağını söylemişti.

Gustavo Petro

En iddialı vaatlerinden biri ise,  yürürlükteki bütün petrol projelerinin askıya alınması ve enerjide fosil yakıt dışı kaynaklara geçişin başlatılması. Kolombiya’nin ihracatının yüzde 50’si ve devlet gelirlerinin yüzde 10’u petrol gelirlerine dayanıyor.  

Sağın kaleleri bir bir yıkılıyor

BBC‘nin aktardığına göre, Kolombiya, geleneksel olarak sağcı siyasetçilerce yönetilen bir ülke. 50 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 40’ı yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Dünya Bankası verileri, ülkeyi eşitsizliklerin en yüksek seviyede yaşandığı ülkeler arasında gösteriyor. 

Eski M-19 gerilla hareketinin üyesi Gustavo Petro; yoksulluk, şiddet, kentlerdeki suç oranları ve yolsuzluk karşısında umut veren lider olarak seçmenin karşısına çıkmıştı. Bogota’da oy kullanan Petro, “İki seçenek var: Birisi Kolombiya’da işler nasıl yürüyorsa öyle bırakmak, ki bana göre bu daha çok yolsuzluk, daha çok şiddet ve açlık demek. Diğer seçenek ise Kolombiya’yı değiştirmek, refaha ve demokrasiye kavuşturmak” dedi.

Son bir yıl içinde uzun süredir sağ ve aşırı sağın hakim olduğu Güney Amerika’da iktidarlar birer birer solcuların eline geçmeye başladı. Bolivya, Peru, Nikaragua, Honduras ve Şili‘nin ardından Kolombiya son halka. “Beni iktidardan ancak Tanrı indirebilir” diyen sağcı popülist lider Jair Bolsonaro‘nun yönettiği Brezilya‘da ise, gelecek seçimlerde halkın oy tercihini değiştireceği belirtiliyor.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/silide-sol-ruzgari-eski-ogrenci-lideri-boric-en-genc-devlet-baskani-oldu/
İlgili haber: https://yesilgazete.org/hondurasin-ilk-kadin-devlet-baskani-castro-goreve-basladi-zincirleri-ve-gelenekleri-yikiyoruz/
İlgili haber: https://yesilgazete.org/sandik-cikis-anketlerine-gore-bolivyada-secimin-galibi-morelesin-adayi-arce

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR