DünyaManşet

Şili’de sol rüzgarı: Eski öğrenci lideri Boric, en genç devlet başkanı oldu

0

Şili’de hafta sonu yapılan devlet başkanı seçimlerinde, Seçim Servisi (Servel) verilerine göre, sandıkların yüzde 99,9’u açıldı ve “İtibarı Destekliyorum” ittifakının adayı sol görüşlü Gabriel Boric yüzde 55,87 oy alarak yeni devlet başkanı oldu. Cumhuriyetçi Parti‘nin sağ görüşlü adayı Jose Antonio Kast ise yüzde 44,13 oy aldı.

2011-2012’deki eğitim sistemine karşı düzenlenen öğrenci protestolarına liderlik eden 35 yaşındaki Boric, ülkenin en genç devlet başkanı olacak.

Maden karşıtı

Boric zafer konuşmasında, “Dünyayı yok etmek kendimizi yok etmektir. Daha fazla ‘kurban edilen bölge’ istemiyoruz, ülkemizi mahveden, toplulukları mahveden projeler istemiyoruz: ‘Dominga’ya Hayır'” dedi.

Bölge Çevre Komisyonu, Dominga’daki, özel şirket Andes İron‘a ait bakır madeni projesini geçen yaz onaylamıştı. Proje, 2017 yılından bu yana davalara konu oluyor. Çevre aktivistleri alanda önemli ekolojik yaşam alanlarının bulunduğunu ve madenin çevreye telafi edilemeyecek zarar vereceğini belirtiyor.  Söz konusu maden projesinin başkent Santiago’nun yaklaşık 500 km uzağında olması planlanıyor.

Gabriel Bolic’in devlet başkanlığı seçimini kazanması, ülkede sevinç gösterileriyle kutlandı.

Yeni devlet başkanı, Şili’nin emeklilik ve sağlık sistemlerinde reform yapmayı, çalışma saatlerini haftalık 45 saatten 40 saate indirmeyi ve yeşil ekonomiye yatırımda bulunarak bu eşitsizliği gidermeyi de vaat etmişti.

Kaybeden Kast: İyi kazandı, saygımızı hak ediyor

Seçimi kaybeden Kast da sosyal medya hesabından Boric’i tebrik ettiğini duyurdu ve yapıcı iş birliğine devam edeceği mesajını verdi: “Hepimiz Şili gibi büyük bir davanın sadece küçük hizmetkârlarıyız. Bu dava, hepimizi her birimizi çağırıyor. Tüm saygımızı hak ediyor, gayet iyi kazandı. Birçok Şilili ona güvendi ve çok iyi bir hükümet kurmasını umuyoruz. “

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera da seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada Boric’i tebrik etti.

Gabriel Boric, görevi 11 Mart 2022’de devralacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.