ManşetDünya

Honduras’ın ilk kadın Devlet Başkanı Castro göreve başladı: Zincirleri ve gelenekleri yıkıyoruz

0

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta, 28 Kasım’da yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan Xiomara Castro yemin ederek görevine başladı.

Ülkenin ilk kadın devlet başkanı seçilen Castro, başkanlık kuşağının kendisine takdim edilmesiyle başkent Tegucigalpa’daki Ulusal Stadyumda, yaklaşık 29 bin destekçisinin önünde yemin etti.

Castro, konuşmasında 1 milyon yoksul aileye bedava elektrik sözü vererek, “Cumhuriyete sadık kalacağıma, yasalara uyacağıma ve uygulayacağıma söz veriyorum” dedi.

12 yıllık sağ iktidarı bitirdi: Zincirleri ve gelenekleri kırıyoruz

Katı bir muhafazakarlığa sahip olan ülkede kendisini komünist olarak tanımlayan Xiomara Castro’nun popülerliği yoksulları, işçi sınıfını savunmasında geliyor. Siyasete başlamadan önce hayır kurumlarında görev alıyordu. Seçimlere solcu Özgürlük Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi‘nin adayı olarak girdi.

Sağ partinin 12 yıllık iktidarına oyların yüzde 51,12’sini alarak son veren ve ülkenin ilk kadın devlet başkanı olan komünist Xiomara Castro yemin töreninde Honduras’ın kuruluşundan bu yana ilk kez kadın bir devlet başkanının bu görevi üstlendiğini belirterek, “Bağımsızlığımızın ilanından beri 200 yıl geçti. Zincirleri kırıyoruz, gelenekleri kırıyoruz. Bu tarihi gerçek, ancak halkın çoğunluğunun görüşünden kaynaklanabilir. Honduras halkına, bu onur ve güven için teşekkür ederiz” diye konuştu.

Yoksulluk, göç, uyuşturucu kaçakçılığı ve yolsuzlukla mücadelede kararlılık mesajı veren Castro, eğitim, sağlık, güvenlik ve istihdamın ilerletilmesi için çabalayacaklarını söyledi.

Yemin törenine, Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) ilk kadın, ilk göçmen Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İspanya Kralı 6. Felipe, Arjantin Başkan Yardımcısı Cristina Kirchner, eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales olmak üzere çok sayıda diplomatik temsilci katıldı.

Wall Street Journal‘ın aktardığına göre, göç, yolsuzluk ve uyuşturucuyla mücadele için ABD’nin kilit ülkelerden biri olarak gördüğü Honduras’la ilişkilerinin yeniden başlatılması için Başkan Yardımcısı Harris yeni Devlet Başkanı Castro’yla görüştü. Yeniden tasarlanacak ilişkiler ve uyuştucu, göç ve yolsuzlukla mücadele de birlikte çalışacaklar.

Castro’nun gündeminde öncelikle yüksek suç oranı ve uyuşturucu ticaretiyle mücadele ile ABD’ye kitlesel göç gibi çok büyük sorunlar olacak. Castro, kampanya sürecinde seçimi kazanırsa Honduras’ın katı kürtaj yasalarını gevşetmeyi ve anayasayı daha kapsayıcı olacak şekilde yeniden yazmak için Ulusal Meclis’i toplamayı önermişti.

Ülkenin “başarısız neoliberal modelinin” radikal şekilde elden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Castro, büyük servet sahiplerini vergilendirmeyi, yoksul haneler ve yaşlılar için “refah geliri”ni de vaat etmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.