İklim KriziManşet

Birleşik Krallık’ta polise iklim eylemcilerinin ‘yavaş yürümesini’ yasaklama yetkisi verilecek

0

Guardian‘ın aktardığına göre, bakan, geçen hafta parlamentoda son aşamasına gelen yeni asayiş yasa tasarısı kapsamında ele alınan yasaklama yetkisine dair, “ülke genelinde insanların günlük yaşamlarını kasıp kavuran bencil, yıkıcı protestocular” olarak tanımladığı aktivistleri  durdurmaya kararlı olduklarını söyledi. 

Geçen hafta sonu bir diğer iklim örgütü Extinction Rebellion tarafından Westminster‘da düzenlenen mitinglerin ardından kampanyasını yenileyen Just Stop Oil aktivistleri, geçen hafta Londra‘da her gün trafiğin yoğun olduğu yollarda “yavaş yürüyüşler” gerçekleştirmişti. 

Hükümete yeni petrol ve gaz projelerine ruhsat vermeyi durdurma çağrısında bulunan grup, daha önce benimsedikleri “yıkıcı protesto” olarak tanımlanan provokatif eylemliliklerine karşı getirilen eleştiriler ve artan tutuklamalar nedeniyle geçen yılın sonunda yeni taktikler benimsemişti. 
İklim aktivistlerinden Londra sokaklarında ‘yavaş yürüyüş’ eylemi
İklim aktivistlerinin provokatif eylemleri işe yarıyor mu?
İklim örgütü Extinction Rebellion, ‘yıkıcı taktiklere’ ara veriyor

İçişleri Bakanlığı ise “yavaş yürüme” gibi yeni yöntemlerin de önüne geçmek istiyor. “Ciddi aksama” tanımında yapılacak bir değişikliğin, protestocular bu taktiği kullandığında polise müdahale etme yetkisi vereceğini söyleyen Bakanlık açıklamasında “Bu, polise, protestocuların trafiği durdurmak için kullandıkları yavaş yürüyüş taktiklerini durdurmak için mevcut güçlerini ne zaman kullanacakları konusunda istedikleri netliği verecek” deniliyor.

Geçen cuma,  64 aktivist, Ealing, Putney ve Mile End‘de, 45 dakika ila bir saat süren  yavaş yürüyüş yapmıştı.

MailOnline‘ın aktardığına göre, polisin aktivistleri engelleme çabalarına ek olarak Mile End’de bir kişi aktivistlerin elinden pankartı alıp yol kenarına attı.

Hükümetin girişimini kınayan iklim aktivisti grubun sözcüsü, “Protesto yasalarında yapılan değişiklikler veya polisin bu yasaları ne kadar güçlü bir şekilde uygulaması bizi engellemeyecek. Destekçilerimiz, kitlesel açlık, toplu ölüm ve düzenli insan toplumunun çöküşüyle ​​karşı karşıya kaldığımızda bunun alakasız olduğunu anlıyor” dedi.

Hapis cezaları geliyor

Tasarı, bir dizi yeni protesto suçu yaratacak ve polise gösteriler üzerinde bir dizi yeni yetki verecek. Örneğin, “önemli ulusal altyapıya müdahale etmek” gibi yeni tanımlanan bir suç, 12 aylık olası bir cezayı beraberinde getiriyor. Kendilerini birbirine, nesnelere veya binalara kilitleyen protestocular da altı ay hapis cezası tehditiyle karşı karşıya. 

Tasarıya göre, polis, “ciddi bir aksamaya” yol açtığına inandığı protestocuları durdurmak ve üstlerini aramak için yeni yetkilere sahip olacak. Yeni tanımlanan tür bir mahkeme kararıyla da yetkililerin protestolara katılan kişilerin belirli zamanlarda belirli yerlerde bulunmalarını, belirli kişilerle birlikte olmalarını veya interneti belirli şekillerde kullanmalarını yasaklamasına olanak tanıyacak.

BM‘nin İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, geçen hafta Birleşik Krallık hükümetini “mümkün olan en kısa sürede bu tasarıdan vazgeçmeye” çağırdı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.