Hafta SonuHaftasonuManşet

[Babil’den Sonra] Müzik herkes için her yerde!

0

Bir müzik aleti çalabilmek ne güzeldir. Ustalar, insan sesinin en güzel müzik aleti olduğunu söyleseler de bir müzik aleti çalabilmeyi çok isterdim doğrusu. Olmadı. 1989’dan sonra 20 yıldan fazla bir süre bir koroda, hep birlikte şarkı söylemenin keyfini doyasıya yaşayabildim sadece.

1980’lerin başında Fransa’da yapılan bir araştırma, beş milyon Fransız’ın bir müzik aleti çalabildiğini ortaya çıkarmış. 1981 yılında amatör veya profesyonel müzisyenleri sokak performanslarına cesaretlendirmek, ücretsiz konserler düzenleyerek HERKES İÇİN HER YERDE MÜZİK kavramını yaygınlaştırmak amacıyla Fransa’da bir hareket başlar. Fransız müzik insanı ve dans yönetmeni Moris Flore, bu insanları sokağa çelmenin bir yolu olarak Dünya Müzik Günü Hareketi’ne öncülük eder ve dönemin Fransa Kültür Bakanı Jack Lang de bu hareketi destekler. 21 Haziran 1981’de bu günü Dünya Müzik Günü olarak ilan edilir.

Dünyadaki benzeri bir tüketici davranışının, kültür-sanata yaklaşımın, geleneksel konser ortamının itiş kakışından, gürültüsünden, müzik endüstrisinin hegemonyasından sıkılıp “Başka bir müzik- başka bir konser mümkün” deyip müziğe herkesin ulaşabileceği sokaklara, meydanlara taşımak çok isabetli olmuş bence.

İlk kutlama 21 Haziran 1982’de Fransa’da Paris’te gerçekleştirilir. Takip eden yıllarda bugün dünyanın birçok ülkesinde benimsenir ve o gün sokaklar müzikle dolar. Kentlerin sokaklarında, meydanlarında halka açık-ücretsiz çeşitli konserler düzenlenir. Günümüzde 120 ülkede, 700 civarında kentte bugünün kutlandığı biliniyor.

Türkiye’de de 2005’den bugüne zaman zaman çeşitli kutlamalar yapılıyordu. Bu yıl olmadı diye biliyorum. Umarım gelecek yıl yeni İstanbul belediye yönetimi bu günde sokak müzisyenlerini de kollayan bir yerden, bugüne özel çeşitli etkinlikleri teşvik edici olur. Zira bir dönem Beyoğlu’nda sokak müzisyenlerinin engellendiğini de gördük. Onları İstiklal’den Tünel’e doğru itme politikası uygulanmıştı. Şimdilerde tek tük de olsa İstiklal Caddesi şarkılarla yeniden eski günlerine dönmeye çalışıyor. Gelecek yıl bu günü yeni belediye yönetimine hatırlatmayı düşünüyorum açıkçası.

Her yıl 21 Haziran’a denk gelen bir günde Açık Radyo’da BABİL’DEN SONRA’da bu güne özel bir program yapıyorum. Her programda olduğu gibi bu programda da müzik sektörüne pek bulaşmamış isimlerden şarkılar çalmaya çalışıyorum. Bu yıl da Birleşik Devletler’den, İran’a, Küba’ya, İstanbul’a ve Avrupa kentlerinin sokaklarına uzanıp canlı kayıtlar dinlettim. Programı şuradan dinleyebilirsiniz.

Hepinizin Dünya Müzik Günü kutlu olsun!

(Yeşil Gazete) 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.