Doğa MücadelesiManşetSağlık

İliç’te davacının alınmadığı bilirkişi keşfi: Kendileri çalıp kendileri oynuyor

0

Erzincan İliç’te 12 yıldır faaliyet gösteren Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeni şirketinin Çöpler Altın Madeni’nin fay hattı üzerinde olup olmadığının tespit edilmesi için sahada bilirkişi keşfi yapıldı. Keşfe Erzincan’daki siyanür saçan şirketin faaliyetlerini duyuran ve yıllardır bunun için mücadele eden davacı Sedat Cezayirlioğlu ve gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal alınmadı. 

Sözcü’nün aktardığına göre; Cezayirlioğlu, keşfe alınmadığını bildirerek bilirkişilerden birinin kendisine “Heyette bir çevre mühendisi bile yok” dediğini söyledi ve şöyle isyan etti:

“Kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Bakanlık da burada. Zaten siyanür bölgesini lale bahçesine çevirmişler. Türkiye burada dönün entrikaları duysun. Hazırlıkları yapıyorlar ki [tesisi] açabilsinler.”

Bakanlık İliç’te Mart’ta yaptığı denetime işaret edip ‘siyanür yok’ dedi

‘Şirket delilleri karartmak için son on günde gece gündüz her yeri temizlemiş’

Sedat Cezayirlioğlu (solda) ve İsmail Hakkı Atal

Avukat İsmail Hakkı Atal ise “Biz bilirkişi keşfine gelenlerin bile kim olduklarını bilmiyoruz. Biz yoldayken şirketin delilleri kararttığı, 10 gündür hummalı bir çalışmayla her tarafı temizledikleri bilgisi geldi. Bunun üzerine biz de keşfin ertelenmesini talep ettik. Ancak mahkeme kabul etmedi. Davacı taraf olmadan şirketin avukatları, şirketin yetkilileri ve mahkeme heyeti keşfe gittiler. Muhtemelen bizim denetimimiz olmadan şirketin gösterdiği alanda yapacaklar. Şirket 10 gündür geceli gündüzlü çalışarak bölgedeki bütün siyanür bulaşıklarını temizlemiş” dedi.

Atal davanın asli tarafı olmadan yapılan keşfi ve çıkacak olan sonucu protesto ettiklerini aktardı. 

Anagold Madencilik, Erzincan İliç’teki siyanür sızıntısını doğruladı

Şirket avukatı hedef aldı: İfade özgürlüğü sınırları içeresinde kabul edilemez

Öte yandan Anagold Madencilik bugün yaptığı bir açıklamayla Avukat Atal’ı hedef gösterdi. Anagold tarafından yapılan açıklamada “Mesleği avukatlık olan birinin hakim olmadığı teknik konularda halkı endişeye sürükleyecek bu şekilde gerçeğe aykırı ve halkı endişeye düşürmeye yönelik bir açıklama yapması ifade özgürlüğü sınırları içeresinde kabul edilemeyeceği ve değerlendirilemeyeceği gibi ayrıca meslek ilke ve kurallarına aykırılık teşkil etmektedir. Müvekkil şirket, bu hususta da gerekli hukuki aksiyonları alacaktır” denildi. 

Erzincan halkı siyanür soluyor

‘Hodri meydan: 2016 sonrası bölgedeki kanser vakalarını yayınlayın’

Atal’ın ise söz konusu açıklamaya yanıtı “Hodri meydan diyoruz. Havasına, suyuna, toprağına siyanür karıştırarak azar azar zehirlediğiniz, ölüme götürdüğünüz bir halka şikayetle geri adım attıracağınızı mı zannediyorsunuz? Sağlık Bakanlığının resmi istatistiklerine göre 2002 ile 2016 yılları arasında erkeklerde prostat kanseri 3 kat , lenf kanseri 5 kat , troid kanseri 12 kat , akciğer kanseri 1,5 kat artmış, kadınlarda ise meme kanseri 1,5 kat , troid kanseri  6,5 kat , akciğer kanseri  2 kat artmış” şeklinde oldu. 

Erzincan halkının siyanür soluduğu İliç’te bilirkişi keşfi

Atal ayrıca şunları söyledi:

“Hodri meydan , Sağlık Bakanlığı 2002 -2022 arası İliç kanser istatistiklerini ve 2016 sonrası Türkiye kanser istatistiklerini yayınlasın. Kanser vakaları  2016’dan bu yana 10’larca kez artmamışsa kendi kendimizi şikayet edeceğiz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.